Начало / Бременност и раждане / 20 седмица на бременността – какви промени настъпват?

20 седмица на бременността – какви промени настъпват?

юни 4, 2013

Честито, вие вече сте на половината път от своята бременност. Вече с нетърпение ще очаквате момента, когато ще стане време вашето дете да се появи на бял свят. Може да започнете с приготовленията на това, което ви очаква след раждането, с подготвянето на детската стая и купуването на основните неща. Но на първо място се грижете за здравето си и не се преуморявайте. Имате достатъчно време да свършите всичко.

Промени в организма на бебето

Бебето през тази седмица е с дължина приблизително 20-25 сантиметра и тежи приблизително 400 грама. Тези стойности разбира се могат да варират при всяко едно бебе. Бебетата през тази седмица придобиват способността да чуват гласа на майката и звуци от околоната среда. Бебето може да се научи да разпознава гласа на майка си. Може да се ориентирате дали това е така според увеличената активност на бебето в утробата, което майката може лесно да усети. Бебетата стават все по-активни и майките усещат техните движения почти през целия ден.

Освен това бебето може да реагира на по-силни звуци чрез усилване на своите движения. През тази седмица започва и диференцирането на различните нервни клетки и центрове, които са отговорни за сетивността, развитието на вкусови, зрителни и слухови усещания.

Започва растежът на косата. Тази коса, която пораства обаче не е постоянна и след раждането на детето, голяма част от нея ще бъде заменена.

Промени в организма на майката

По време на двадесетата седмица на вашата бременност матката ви вече е увеличила размерите си 3 пъти сравнено с нейния нормален размер. Нейният връх може да бъде открит от вашия лекар приблизително около линията на пъпа ви. Оттук нататък размерите на вашата матка ще се увеличиват с около един сантиметър на седмица. Размерите на талията ви са значително увеличени и тя ще продължава да нараства.

Расте рискът от инфекции на пикочните пътища, тъй като поради промените, които настъпват в организма на майката се отпускат гладките мускули в пикочния тракт и това позволява по-лесно проникване на бактерии.

За да се предпазите от болки в гърба се опитвайте да стоите изправени. Ако работата ви е стресова се опитайте да релаксирате и да почивате, защото стресът може да се отрази негативно както на вас, така и на вашето бебе.

Следваща седмица – 21 седмица на бременността
Предишна седмица – 19 седмица на бременността