Начало / Бременност и раждане / 21 седмица на бременността – какви промени настъпват?

21 седмица на бременността – какви промени настъпват?

юни 11, 2013

бременност

Промени в организма на бебето

Вашето бебе през тази седмица е с големината приблизително на банан. Тежи около 420 грама и е с дължина около 27 сантиметра. През следващите месеци наддаването на тегло ще става все по-интензивно, за да се стигне до края на бременността, когато вашето дете ще тежи между 2500 и 4500 грама.

Сърдечните удари на вашето бебе стават все по-силни и интензивни и при преглед лекарят няма да има нужда вече от Доплер за усилване на тяхната честота, а ще може да ги чуе дори само със стетоскоп. Сърдечният ритъм на растящото във вас бебе е с честота между 120 и 160 удара в минута.

През този период бебетата започват да оформят и режим на сън през определени периоди на деня. При събиране на данни от ултразвукови изследвания лекарите са установили, че бебето може да има дори и любима поза за сън.

През тази седмица продължава дооформянето на повечето органи в тялото на бебето – например храносмилателната система. Оформят се венечните пъпки от които след раждането на детето към шестия месец ще започне прорязването на първите зъбки. Продължава и натрупването на кафява мастна тъкан, която служи като топлинен резервоар.

Промени в организма на майката

През тази седмица може да забележите появата на стрии по корема си и гърдите, които се дължат на разпъването на кожата от нарастващата матка и гръдни жлези. Те не се появяват при всяка една жена и зависят също от това колко рязко наддавате килограми и дали майка ви по време на нейната бременност е имала стрии. За да се справите със стриите може да мажите кожата си с кокосово масло, което освен това и ще я хидратира.

Според едно проучване проведено през 2005 година бебетата предпочитат да чуват гласа на майка си, дори преди раждането. В Университета в Пекин са установили, че сърдечната честота на бебето се ускорява, когато чуе гласа на майка си. Затова говорете на бебето си, дори преди раждането. Тъй като бебето ви вече може да чува звуци пускайте му и любимата си музика. Ще усетите как то се раздвижва при чуването на определени мелодии, докато други няма да му влият толкова много.

Може да започнете да посещавате класове за бъдещи родители, чрез които да се подготвите за това, което ви предстои, а и освен това ще имате възможността да се срещате с други бременни жени, които могат да ви споделят някои полезни съвети и да споделите с тях своите тревоги.

Следваща седмица – 22 седмица на бременността
Предишна седмица – 20 седмица на бременността