Начало / Бременност и раждане / 22 седмица на бременността – какви промени настъпват?

22 седмица на бременността – какви промени настъпват?

юни 19, 2013

Промени в организма на вашето бебе

През тази седмица вашето бебе достига приблизително 30 сантиметра дължина, а теглото му е около 450 до 500 грама. Нарастват крайниците на вашето бебе както и се дооформя инервацията на крайниците и бебето ви вече започва да развива своя усет за допир.

Една от важните промени тази седмица е, че започва да функционира панкреаса на вашето бебе, който е един от особено важните ендокринни органи в нашето тяло и спомага за правилното храносмилане и усвояването на глюкозата, чрез продукцията на хормона инсулин.

Започва развитието и на вкусовите луковици в устната кухина и бебето ви може да е способно да разпознава някои миризми и вкусове, които се съдържат в амниотичната течност. Косата на бебето продължава да расте, но интересен факт е, че за момента тя все още не е пигментирана и с напредване на бременността нейния цвят се променя.

Промени в организма на майката

Сигурно ще забежелите, че с напредването на бременността ви все повече хора имат желание да изпитат с вас радостта от бременността и да пипнат нарастващия ви корем, което може би малко ще ви раздразни, затова поставете някои граници. Вашата матка продължава да нараства и нейното ниво е вече малко над пъпа. Тези сериозни промени в нейните размери са свързани с появата на стрии и с чувство на сърбеж, поради разпъването на кожата ви.

През тази седмица лекарят, който следи вашата бременност може да назначи тест за изследване на нивата на глюкоза във вашия организъм. Този тест се извършва с цел търсене наличието на Гестационен диабет – състояние, при което има увеличаване на нивата на глюкоза в кръвта. Особено податливи на това състояние са жени с предишни проблеми свързани с продукцията на хормона инсулин, който регулира нивата на глюкоза в кръвта. Около 5% от жените развиват през бременността гестационен диабет.

Жените с този проблем трябва по-често да посещават своя гинеколог и да извършват по-чести профилактични прегледи за проследяване нивата на глюкоза в кръвта. В някои случаи може да се наложи и лечение с инсулин. Ако състоянието не се лекува навреме жените могат да родят плод с тегло при раждане доста над нормата, в някои случаи може да има и преждевременно раждане и усложнения по време на самото раждане.

Следваща седмица – 23 седмица на бременността
Предишна седмица – 21 седмица на бременността