Начало / Бременност и раждане / 23 седмица на бременността – какви промени настъпват?

23 седмица на бременността – какви промени настъпват?

юни 25, 2013

Промени в организма на бебето

През тази седмица слуховата система на вашето дете е вече напълно функционална, докато през предните седмици тя все още е незряла, въпреки че то е способно да чува звуци. Освен това то вече може да усеща всяко едно ваше движение и да реагира на него чрез промяна на собствената си активност. Така например може да забележите, че детето ви е по-активно през нощта и обратно активността му да намалява през деня. Всички системи в организма на вашето дете са вече оформени, но имат нужда все още да нарастват и да придобиват функционална зрялост. Една от системите, която е напълно функционална през тази седмица е вестибуларната, която е отговорна за усета на движенията. През тази седмица детето ви е с големина приблизително 30 сантиметра и тегло около 500 – 600 грама. Оттук нататък то ще променя теглото си с всеки изминал ден.

Най-важното през тази седмица е, че ако вашето бебе бъде родено преждевременно през 23та седмица, то има шансове за оцеляване. 25 до 35% от децата, родени през тази седмица успяват да преживеят. Процента на преживеямост нараства с всяка изминала седмица. Така например децата родени през 24-25 седмица имат 50-70% шансове, докато тези родени след 27 седмица – 90 %.

Промени в организма на майката

Може да забележите, че глезените и краката ви започват да оттичат в края на деня, особено ако последните месеци на бременността ви са през лятото. Отоците се дължат на забавената циркулация на кръвтта в крайниците и на някои биохимични промени, които настъпват в кръвта на бременната. Освен това поради увеличеното количество течности в организма вие ще започнете да уринирате значително по-често и в някои случаи дори ще ви е трудно да задържате позивите си за уриниране.

За да намалите отоците се опитвайте да почивате всеки един възможен момент и да лежите, за да подобрите циркулацията на кръвта в организма си. Освен чрез почивка може да подобрите циркулацията на кръвта си чрез редовни упражнения, носете стягащи чоропогащници и удобни обувки. Някои жени правят грешката да не пият достатъчно течности в желанието си да се справят с отока, но добрата хидратация е важна за борбата с отока, затова пийте достатъчно течности.

Много жени по време на бременността си развиват анемия в резултат на недостатъчно количество желязо. Затова е важно да приемате добавки, които да възстановят резервите на желязо във вашето тяло, за да подобрите продукцията на еритроцити, а оттам и достатъчно количество кислород, което се доставя до органите на вашето дете.

Следваща седмица – 24 седмица на бременността
Предишна седмица – 22 седмица на бременността