Начало / Бременност и раждане / 24 седмица на бременността – какви промени настъпват?

24 седмица на бременността – какви промени настъпват?

юли 3, 2013

бременност

Промени в организма на бебето

През тази седмица детето ви ще тежи приблизително 700 грама, а дължината на тялото му ще е около 21 сантиметра. То става все по-активно и сами ще усетите това по по-честите ритници и промяна на положението на вашето дете. Често ще става така, че точно когато вие решите да си починете бебето, растящо във вас ще реши, че сега е моментът да се разтяга и да се раздвижва. Истината е, че бебетата са най-активни между 24 и 28 гестационна седмица. След това тъй като нарастват значително на размери нямат толкова място в матката и намаляват своята активност.

Кожата на вашето бебе все още е много тънка и ако можехте да го видите бихте забелязали, че кръвоносните му съдове прозират под нея, но през следващите седмици тя все повече ще задебелява и ще придобива нормалните си характеристики. Започва и разрастването на белите дробове на вашето дете с продукцията на една особено важна съставка известна като сърфактант, която след раждането спомага за правилното раздуване на белите дробове и тяхното функциониране.

Промени в организма на майката

В момента върхът на вашата матка се намира малко над пъпа ви. Отсега нататък трябва да сте нащрек и да наблюдавате за симптоми на преждевременно раждане. Може да говорите с вашия гинеколог, който да ви обясни какво точно да очаквате ако такъв момент настъпи. Най-честите симптоми са промяна във вагиналното течение, болки подобни на менструалните, напрежение в областта на таза и контракциите, които постепенно стават регулярни. Разбира се в някои случаи може да усетите леки контракции от време на време, но те не са притеснителни и са нормални при всички жени в напреднала бременност.

В повечето случаи никой не се замисля за бащите и през какви промени преминават те през периода на бременността. Може те да не претърпяват физически промени, но със сигурност и те се чувстват несигурни и много неща ги притесняват. Говорете помежду си и си споделяйте всичко, което ви притеснява и това което предстои, за да може и двамата да сте достатъчно подготвени за предстоящите начинания във вашия живот.

Следваща седмица – 25 седмица на бременността
Предишна седмица – 23 седмица на бременността