Начало / Бременност и раждане / 25 седмица на бременността – какви промени настъпват?

25 седмица на бременността – какви промени настъпват?

юли 10, 2013

Промени в организма на бебето

До този момент на вашата бременност тялото на бебето ви е почти напълно готово да функционира и извън утробата и през следващите седмици то ще нараства основно на тегло, а освен това и нервната му система ще претърпи значително преустройство. Теглото на бебето през тази седмица е в границите между 650 и 800 грама, а дължина на тялото е около 34 сантиметра. Продължава натрупването на мастна и мускулна тъкан.

Характерно за тази седмица е интензивното развитие на мозъчната кора на бебето. За момента останалите части на мозъка имат преимуществено действие, но след окончателното образуване на мозъчната кора тя започва да функционира и ни дава възможност да извършваме всички дейности, характерни за човешката раса, които ни отличават от животните.

Промени в организма на майката

С напредването на бременността много бременни жени започват да се оплакват от усещане на крампи в краката. За нещастие това не са характерните крампи, които отминават за няколко секунди. Те са доста по-болезнени, явяват се през нощта и много често водят до безсънни нощи за бременните. В някои случаи тези крампи могат да се дължат на дефицит на калций във вашия организъм, затова се уверете, че приемате достатъчно количества от този ценен микроелемент. Ако сте алергични към мляко и млечни продукти може да си набавите калций и от други продукти като бадеми, риба, броколи, тофу.

След гаденето, умората е второто по честота оплакване при бременните жени. Въпреки че може да имате достатъчно време за почивка с напредването на вашата бременност и нарастването на корема спането ще става все по-трудно. Коремчето ви ще ви създава трудности да си намерите удобна позиция за сън, ако преди сте обичали да спите по гръб сега ще трябва да се научите да спите настрани.

С нарастването на бебето ви матката ви ще започне да притиска пикочния ви мехур, което ще доведе до по-чести посещения на тоалетната. Не се учудвайте ако се налага да ходите до тоалетната два и дори три пъти по-често, отколкото преди вашата бременност. За да намалите по-честото ходене до тоалетната през нощта по-добре избягвайте да пиете прекалено много вода преди лягане.

Освен пикочния ви мехур матката ви ще започне да притиска и издига стомаха ви и поради тази причина може да започнете по-често да се оплаквате от стомашни киселини. Освен това увеличините нива на някои хормони по време на бременността могат да доведат и до появата на запек.

Следваща седмица – 26 седмица на бременността
Предишна седмица – 24 седмица на бременността