Начало / Бременност и раждане / 26 седмица на бременността – какви промени настъпват?

26 седмица на бременността – какви промени настъпват?

юли 17, 2013

Промени в организма на бебето

През тази седмица започва отварянето на ноздрите на вашето дете и то започва да се упражнява как да диша и да използва дихателните си мускули и белите дробове. Разбира се то все още не вдишва въздух, а амниотична течност. Освен ноздрите през тази седмица започва отварянето и на очите. Причината за отварянето на очите е факта, че по такъв начин се развива ретината, тази част от от окото, която е отговорна за фокусирането на предметите.

Друг много важен за кърмачетата рефлекс се заформя през тази седмица и това е рефелксът за захващане на предмети. Ако сте се грижили преди за новородено може би сте забелязали колко силно могат да хванат пръста ви. Именно този рефелкс започва да се оформя у вашето бебе през 26та седмица. За момента то ще се упражнява като захваща пъпната връв. Това не трябва да ви притеснява, защото тези упражнения няма да навредят на детето ви. През тази седмица детето ви ще е с дължина 36-38 сантиметра и тегло между 750 и 850 грама.

Промени в организма на майката

По време на бременността си не забравяйте, че това което приемате като храна и нейното количество повлиява и на вашето бебе. За да се предпазите от понижаване на кръвната ви захар и прилошаване е важно да се храните редовно на малки порции. Включвайте колкото се може повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти в своята диета. Ако се оплаквате от запек е добре да приемате повече кафяв ориз, зърнени закуски и фибри, които са богати на витамин Б.

Много жени се питат дали е правилно да консумират лютиви и пикантни храни, докато са бременни. На този въпрос няма еднозначен отговор. Всичко зависи от жената и как тя се чувства. Ако при консумирането на такива храни нямате някакви стомашни оплаквания няма причина да се лишавате от любимите си ястия. Все пак е добре да внимавате с опитването на нови храни, защото може да ви причинят стомашен дискомфорт.

С навлизането в третия триместър на вашата бременност може да започнете да забелязвате все по-отчетливо някои от симптомите на напредналата бременност като например отоци по крайниците, дължащи се на задържане на вода в тялото. Освен това може да забележите, че венците ви кървят по-обилно. Не се претоварвайте и се опитайте да намерите повече време за себе си. Ако имате нужда от помощ за някои от задачите помолете партньора си или вашите роднини да ви помогнат, докато вие почивате и събирате сили.

Следваща седмица – 27 седмица на бременността
Предишна седмица – 25 седмица на бременността