Начало / Бременност и раждане / 29 седмица на бременността – какви промени настъпват?

29 седмица на бременността – какви промени настъпват?

авг. 12, 2013

Промени в организма на бебето

През тази седмица вашето бебе ще е с дължина около 38-39 сантиметра и ще е с тегло приблизително 1200-1300 грама. Косата му вече ще започне да расте интензивно. Ако очаквате момче през тази седмица тестисите му ще се спуснат от вътрешността на корема, близо до бъбреците, където са били разположени през предните месеци и сега ще заемат своето дефинитивно положение в скроталната торбичка.

Главата на вашето бебе ще продължава да расте, за да може да съответства на нарастващия мозък. През последния триместър нарастването на вашето бебе е най- интензивно и то се нуждае от най-разнообразни минерални вещества – витамин Ц, желязо, фолиева киселина, калций. Поради тази причина е препоръчително да се храните здравословно и разнообразно.

Разположението на бебето най-вероятно все още е с главата нагоре, но през следващите седмици то ще започне постепенно да се премества, за да може главата му да се насочи към изхода на таза, подготвяйки се по такъв начин за предстоящото раждане.

Промени в организма на майката

През последните седмици на бременността ви вашето бебе ще увеличева теглото си най-интензивно и това важи и за вас. Вие ще наддавате приблизително с около половин килограм на седмица. Може да забележите, че в областта на краката ви са се появили разширени вени в резултат на напрежението, което се оказва върху крайниците от нарастващия плод и матка. Може да се справите с разширените вени като не прекалявате с храната и си почивате винаги когато можете. Ако се почувствате изморена легнете и вдигнете краката си на високо.

Освен това може би вече сте започнала да се оплаквате и от друг чест симптом на напредналата бременност – честото уриниране. За този симптом няма кой знае какво да се направи, а просто трябва да се примирите с факта, че все по-често ще посещавате тоалетната.

Заедно с честото уриниране много жени в такива срокове на напреднала бременност могат да се оплакват и от запек. Той е много характерен за последния триместър на бременността. За да се предпазите от запек е добре да се храните редовно и на малки порции. Приемайте повече плодове, зеленчуци и фибри, които да подпомагат доброто функциониране на вашия храносмилателен тракт.

Следваща седмица – 30 седмица на бременността
Предишна седмица – 28 седмица на бременността