Начало / Бременност и раждане / 30 седмица на бременността – какви промени настъпват?

30 седмица на бременността – какви промени настъпват?

авг. 19, 2013

бременност

Промени в организма на бебето

Прогресивно нарастващият ви корем е един от най-ясните признаци за това колко бързо расте вашето бебе. То е с тегло около 1400 грама и дължина 39-40 сантиметра през тази седмица. Освен теглото на вашето бебе значително нарастват размерите и на неговия мозък.

Допреди вашето бебе не е било способно да регулира телесната си температура и поради тази причина е било покрито с плътен слой лануго. През тази седмица неговият терморегулационен център се доразвива и то вече ще е способно да регулира телесната си температура по-самостоятелно.

През последните няколко месеца пъпната връв е жизненоважната връзка между майката и плода, чрез която се доставят нужните хранителни вещества, кислород и други важни вещества чрез кръвта на майката. Сега вече вашето бебе ще започне самостоятелно да произвежда червени кръвни клетки – еритроцити и те ще спомагат за доставянето на кислород до всички части на неговото тяло. Вашето бебе ще започне да складира в организма си желязо, фосфор и калций за предстоящите месеци след раждането.

Промени в организма на майката

През тази седмица матката ви ще се намира на около 10 сантиметра над пъпа. Ако се случва често да се оплаквате от недостиг на въздух и задух не се стряскайте прекалено. Това е нормален симптом на напредналата бременност, защото нарасналата матка притиска диафрагмата ви.

Вече ще започнете да усещате движенията на вашето бебе всеки ден и то много по-осезаемо. Очаквайте и засилване на активността на бебето след като се нахраните или докато лежите да си почивате.

С нарастването на вашата матка тя ще оказва натиск на ректума ви, което може да намали контрола над мускулите около ректума и да изпускате газове по-често от обикновено. За да се предпазите от запек пийте повече вода и яжте по-малки порции храна, по-често.

Благодарение на промените в хормоналния баланс на вашия организъм може да забележите, че венците ви кървят по-често, че са подути и дори възпалени. Проблемите с венците са често срещани по време на бременността и обикновено изчезват постепенно след раждането.

Следваща седмица – 31 седмица на бременността
Предишна седмица – 29 седмица на бременността