Начало / Бременност и раждане / 32 седмица на бременността – какви промени настъпват?

32 седмица на бременността – какви промени настъпват?

сеп. 2, 2013

бременност

Промени в организма на бебето

През тази седмица вашето бебе ще е с тегло приблизително 1700 грама и дължина на тялото 42-43 сантиметра. Макар, че белите му дробове няма да са напълно оформени до раждането през тези седмици то поглъща околоплодна течност, като един вид подготовка за периода след раждането, когато ще трябва да диша самостоятелно. Около тази седмица някои от бебетата вече имат известно количество коса, докато при други този процес започва малко по-късно.

Ако вашето бебе е момче до 32 гестационна седмица неговите тестиси вече трябва да са се придвижили надолу от коремната кухина и да се намират в скроталната торбичка. В някои случаи обаче единият или и двата тестиса не се придвижват в скроталната торбичка преди раждането. Обикновено не се налага хирургична манипулация и тестисите заемат своята дефинитивна позиция няколко седмици след раждането на бебето.

През тази седмица вашето бебе може да започне да променя своята позиция в матката. Така ако е седалищно разположено може да се обърне постепенно с глава сочеща шийката на матката, която е една от удобните за нормално раждане позиции.

Промени в организма на майката

За да се справи с нарастващите нужди на вашия организъм и тези на вашето бебе обемът на вашата кръв до този момент на бременността се е увеличил приблизително с около 40-50 %. С напредването на бремененността може да започнете все по-често да се оплаквате от болка в гърба, поради нарастващата матка. Ако забележите този симптом при вас е препоръчително да се консултирате с вашия гинеколог, защото болките в гърба могат да са признак и на преждевременно раждане.

В повечето случаи болките в гърба се дължат на напредналата бременнност и на факта, че вашата нарастваща матка води до разтягане на мускулите и промяна на стойката. Освен това хормоналните промени, които настъпват в организма на бременната жена водят до относително отпускане на ставите и лигаментите, които поддържат тазовите кости към гръбначния стълб. Тази промяна може да бъде причината да се чувствате по-нестабилни и да се оплаквате от известна болка при движение или продължително стоене седнала.

За да се подготвите за скоро предстоящото раждане все още не е късно да се запишете на курсове за родилки, на които ще се запознаете по-обстойно с целия етап на раждането, какви медицински процедури могат да бъдат извършени за улесняване или подпомагане на раждането и какви са методите на обезболяване. Задавайте на ръководителите на тези класове, които най-често са гинеколози всички въпроси, които ви вълнуват и притесняват, за да може да сте подготвени, когато раждането настъпи.

Следваща седмица – 33 седмица на бременността
Предишна седмица – 31 седмица на бременността