Начало / Бременност и раждане / 33 седмица на бременността – какви промени настъпват?

33 седмица на бременността – какви промени настъпват?

сеп. 9, 2013

бременност

Промени в организма на бебето

През тази седмица вашето бебе тежи около 2 килограма и е с около 44 сантиметра дължина. Дихателната система на бебето е вече почти напълно оформена. Това означава, че ако бебето се роди през тази седмица шансовете му за оцеляване са значително по-високи.

Костите, които изграждат черепа на вашето бебе все още са меки и лесно се движат една спрямо друга. Този факт не трябва да ви притеснява, защото тази подвижност спомага за по-лесното придвижване на бебето през родилния канал. Известно време след раждането връзките между костите се вкостяват. Останалите кости от тялото на вашето бебе продължават да увеличават своята маса и здравина.

През последните седмици на бременността изискванията на бебето към храната, която майката приема са най-големи и затова тя трябва да внимава с какво се храни. Опитвайте се да приемате повече протеини и ненаситени мазнини, за да може бебето да нараства пропорционално.

Промени в организма на майката

Ако усещате пръстите и китките на ръката си изтръпнали не се притеснявайте. Много често бременните жени развиват синдрома на карпалния тунел, който се характеризира с подуване и притискане на нервите в областта на китките. Обикновено синдромът на карпалния тунел се причинява от повтарящи се и еднообразни движения. Може да носите стягаща гривна на китките си, която да намалява отока и да облекчава напрежението в тази област.

За повече сигурност голяма част от експертите съветват след 28 гестационна седмица да следите движенията в матката на бебето, които усещате и да си водите дневник. За по-лесно си изберете част от деня, в която сте забелязали, че бебето ви е по-активно. Легнете удобно на леглото и отмерете с часовник колко време ви е нужно, за да усетите десет отчетливи движения на бебето. Това трябва да стане най-много за два часа. Добре е следенето на активността на бебето да става в един и същи период през деня. Така с воденето на дневник по-лесно ще забележите и ако има някаква промяна в активността на бебето, която да буди тревога.

Промените в хормоналните нива по време на бременността може да доведат до по-бърз растеж на ноктите. Ако забележите, че ноктите ви се чупят лесно това обикновено означава, че имате липса на биотин или още познат като витамин Б7. Този витамин може да си набавите чрез банани, авокадо, ядки и пълнозърнести храни.

Следваща седмица – 34 седмица на бременността
Предишна седмица – 32 седмица на бременността