Начало / Бременност и раждане / 34 седмица на бременността – какви промени настъпват?

34 седмица на бременността – какви промени настъпват?

сеп. 23, 2013

бременност

Промени в организма на бебето

Вашето бебе вече тежи около 2200 грама, а дължината на тялото му е приблизител но 45 сантиметра. През 34 седмица на бременността усилено се развива протективния слой, който покрива цялото тяло на вашето бебе наречен верникс казеоза.

Ако вашето бебе е момче през тази седмица ще започне спадането на тестисите от коремната кухина в скроталната торбичка. 3 до 4 % от новородените момченца се раждат без този процес да се е осъществил, но обикновено до първата годинка на момчето тестисите спадат в скроталната торбичка от само себе си.

Ако досега не сте говорили на вашето неродено бебе сега може да го направите. До края на 34та гестационна седмица слухът на бебето е напълно оформен и то може добре да чува звуци от външната среда.

Промени в организма на майката

Много от жените в този етап на напреднала бременност се оплакват от промени в зрителната острота. Това се дължи на хормоналните промени, които непрекъснато настъпват в организма на бременната жена. Освен от влошаване на зрението някои жени забелязват и намалена секреция на сълзи и сухота на очите. Тези зрителни промени са временни и след раждането жената възвръща нормалното си зрение.

Третият триместър на вашата бременност все повече напредва и вие може да усетите, че образувате повече газове от обикновено. Напрегнатостта и тревожността за предстоящото раждане може да спомогне за по-честото образуване на газове. Ако усетите, че сте напрегнати, за да снижите напрежението вдишайте въздух дълбоко през носа и издишвайте през устата за няколко минути.

Отново поради непрекъснатите промени в хормоналните нива, които настъпват в организма на бременната жена може да забележите, че вагиналната секреция при вас се е увеличила. Това се дължи основно на промените в нивата на хормона естроген. Естрогенът стимулира притока на кръв към тазовата област и по този начин стимулира вагиналната секреция.

Сега когато сте в такъв напреднал етап на вашата бременност е добре да говорите с вашия партньор и близки когато дойде момента за раждане как най-лесно и бързо може да стигнете до болницата, в която ще раждате. Добре е да имате предварително измислен маршрут. Освен това може да си подготвите чанта с най-необходимите неща, които ще ви трябват в болницата, за да може да сте подготвени, защото оттук нататък може да родите във всеки един момент и е добре да сте подготвени за това.

Следваща седмица – 35 седмица на бременността
Предишна седмица – 33 седмица на бременността