Начало / Бременност и раждане / 35 седмица на бременността – какви промени настъпват?

35 седмица на бременността – какви промени настъпват?

сеп. 30, 2013

бременност

Промени в организма на бебето

През тази седмица вашето бебе ще тежи около 2400 грама, а дължината на тялото му ще е приблизително 46 сантиметра. Бъбреците на вашето бебе са напълно оформени и функционални  през тази седмица. Черният дроб също поема част от своите функции.

През последните седмици  на вашата бременност, органът в тялото на вашето бебе, който се развива с най-голяма скорост е неговия мозък. Около средата на бременността около 2% от теглото на бебето се състои от мазнини, докато през 35 седмица този процент ще се е покачил на 15. До терминът ви този процент ще продължи да се покачва.

Промени в организма на майката

С приближаването до термин бебето ще промени своята позиция и главата му ще се насочи към родилния канал на майката. Поради тази причина не се учудвайте ако започнете да изпитвате лек дискомфорт и натиск върху пикочния си мехур. Някои жени дори се оплакват от известно изпускане на урина при смях или кашлица, но това не е нещо, което трябва да ви притеснява. Освен това не трябва поради тази причина да ограничавате приема на течности, защото така рискувате да увредите както своето здраве, така и това на вашето бебе.

Освен от значително по-често уриниране много от жените в такъв напреднал етап от бременността си се оплакват от киселини и други храносмилателни проблеми. Тези симптоми също се дължат на притискането на стомашните органи от нарасналия плод.

През тези последни седмици на вашата бременност е добре да говорите с лекаря, който следи бременността ви по всички въпроси, които ви вълнуват. Един от тях най-вероятно ще бъде кърменето и как трябва да става то. Вашият лекар може да ви обясни основните стъпки, които трябва да следвате при кърмене. Освен това може да прегледа гърдите ви и да прецени тяхното развитие. Някои жени например имат плоски или хлътнали зърна, които могат да създадат трудности при кърмене. С правилното обучение от страна на лекаря този проблем може да бъде преодолян и вие да кърмите бебето си без трудности.

Следваща седмица – 36 седмица на бременността
Предишна седмица – 34 седмица на бременността