Начало / Бременност и раждане / 36 седмица на бременността – какви промени настъпват?

36 седмица на бременността – какви промени настъпват?

окт. 7, 2013

бременност

Промени в организма на бебето

Вашето бебе продължава да нараства интензивно. През тази седмица теглото му ще е около 2700 грама, а дължината на тялото приблизително 47 сантиметра. Малките косъмчета, които покриват тялото на бебето – лануго започват да намаляват, както и верникса – мастната субстанция, която също покрива тялото на бебето и го предпазва от отпадните продукти, които се съдържат в околоплодните води.

Може да започнете да усещате известен натиск в долната част на корема, защото бебето постепенно ще започне своето придвижване към родилния канал. Поради тази причина ще забележите, че дишането ви е облекчено, но от друга страна, ходенето пък ще е леко затруднено. Добрата новина е, че след приключването на 36 гестационна седмица вече бебето се смята за доносено. Бебе, родено преди 37 седмица се смята за недоносено, а след 42 седмица за преносено.

Промени в организма на майката

Може би сте забелязали, че от гърдите ви изтича известно количество секрет. Това е напълно нормално. Гърдите ви се подготвят за периода на кърменето и започват производството на първите порции кърма, наречена коластра.

С приближаването на момента, в който ще родите ще забележите, че контракциите на Бракстън-Хикс вече се проявяват по-често. Важно е да говорите с вашия лекар за това какви са белезите на настъпващото раждане, за да може да ги разпознаете и да потърсите навреме лекарска помощ.

Дори и да сте имали безпроблемна бременност е препоръчително да избягвате летенето със самолет и пътуването с автомобил през последния месец на бременността, защото може да родите във всеки един момент. Тъй като матката ви притиска стомаха ви може би ще имате желание да хапвате по-малки порции, по-често. Това е и препоръчителния хранителен режим за жените в напреднала бременност. По-малките порции се смилат по-лесно и по-рядко водят до киселини.

Бебето ви най-вероятно вече е започнало своето придвижване към родилния канал, което значи, че главата му ще притиска пикочния ви мехур, което ще ви кара да уринирате много по-често от преди. Това не значи обаче, че трябва да намалите количеството на течностите, които приемате.

Възможно е секретът, който се отделя от вагината след секс или преглед да нарасне по количество, да бъде по-сгъстен и да има известно количество кръв в него. Това не трябва да ви стряска. Това означава, че шийката на матката, която през последните седмици е много чувствителна е била леко наранена по време на прегледа или сексуалния контакт.

Следваща седмица – 37 седмица на бременността
Предишна седмица – 35 седмица на бременността