Начало / Бременност и раждане / 37 седмица на бременността – какви промени настъпват?

37 седмица на бременността – какви промени настъпват?

окт. 14, 2013

бременност

Промени в организма на бебето

Вашето бебе вече ще тежи около 2800 грама и ще е с дължина на тялото приблизително 49 сантиметра. Главата на бебето вече трябва да се е разположила в областта на таза, между тазовите кости. Тази позиция на бебето остава достатъчно място за нарастващите крачета на бебето.

Повечето бебета до този момент вече имат доста коса по главата си. При някои тя може да бъде с дължина до 3,5 сантиметра. Други бебета пък нямат никаква коса. Всички системи на бебето са вече оформени и то е подготвено за живота извън утробата на майката и се счита за доносено.

Промени в организма на майката

Контракциите на Бракстън-Хикс могат да зачестяват все повече и повече тази седмица и да са съпроводени с известна болка. Ако забележите повишено отделяне на вагинален секрет, който съдържа слуз и известно количество кръв това значи, че раждането се очаква да настъпи в най-скоро време.

По времето, когато главата на вашето бебе ще се разположи между тазовите кости то ще има съвсем малко място за движение и затова не трябва да се притеснявате от намалялата му активност. Важното е да усещате известно движение всеки ден. През последните седмици на бременността бебето вече има навици, като новородено и през по-голямата част от деня спи и през малките интервали между съня то може да се раздвижи.

За да се подготви за раждането шийката на матката ви ще се разшири, а стените й ще се изтънят. При едни жени този процес настъпва постепенно за няколко седмици или месец, докато при други става за една вечер.Вие няма да усетите този процес, но лекарят, който следи бременността ви ще може да забележи тези промени по време на преглед.

Ако все още не сте уточнили какво ще ви е нужно в болницата по време на престоя след раждането сега е времето да направите това. Попитайте вашият лекар или персоналът в болницата какво изискват от родилките да носят за своите бебета. Добре е предварително да подготвите багажа си за болницата, защото само 5% от бебетата всъщност се раждат точно на термина, който е предварително определен.

Ако все още не сте купили най-необходимото за вашето бебе е  крайно време да го направите. Важно е да купите дрешки за изписване и някои основни дрехи за първите месеци, които ще прекарате у дома. Друга основна ваша покупка трябва да бъдат памперсите и корито, в което да къпете вашето бебче.

Следваща седмица – 38 седмица на бременността
Предишна седмица – 36 седмица на бременността