Начало / Бременност и раждане / 38 седмица на бременността – какви промени настъпват?

38 седмица на бременността – какви промени настъпват?

окт. 21, 2013

бременността

Промени в организма на бебето

През тази седмица вашето бебе ще тежи между 3000-3200 грама и ще продължава да нараства, основно за сметка на натрупване на мастна тъкан, която ще спомага за по-доброто регулиране на телесната му температура. Вече всички органи са завършили своето основно развитие, единствено белите дробове продължават да се доразвиват до раждането на детето.

В подготовката си за предстоящото раждане, тънките косми (лануго), които през предните месеци са покривали тялото на вашето бебе ще започнат да опадат. При раждането може да има малко останали от тях по врата и раменете на бебето. Освен опадането на ланугото през тези последни седмици се наблюдава и изчезване на мазната субстанция (верникс казеоза), която е покривала тялото на бебето по време на бременността и го е предпазвала от околоплодната течност.

Промени в организма на майката

За много жени последните седмици на бременността са изнервящи, защото нямат търпение вече за появата на тяхното бебче. Използвайте свободното време, за да направите последните покупки за бебето или да свършите някои лични дела, за които няма да имате време след раждането. Наваксайте със съня и прекарвайте повече време с партньора си.

Отоците по краката са нормални за този толкова напреднал етап на бременността, но е наложително да се консултирате с вашия лекуващ лекар ако забележите ексцесивно или внезапно подуване в областта на крайниците. Освен това ако изпитвате силно главоболие или промени в зрението като замъглено зрение или чувствителност на светлина е наложително да се консултирате с лекар. Това може да са симптоми на прееклампсия, състояние което е особено опасно при бременните и може да доведе до сериозни усложнения.

Смяната на умора с прекалена енергичност е характерна за последните седмици на бременността. В един момент може да сте страшно изморени, а в друг да кипите от енергия. Този внезапен порив на енергия е известен още и като инстинкта за гнездене, при който жената подготвя дома за предстоящия член. Не се преуморявайте обаче.

Следваща седмица – 39 седмица на бременността
Предишна седмица – 37 седмица на бременността