Начало / Бременност и раждане / 39 седмица на бременността – какви промени настъпват?

39 седмица на бременността – какви промени настъпват?

окт. 28, 2013

Промени в организма на бебето

През тази седмица бебето е с размери приблизително 51 сантиметра и тежи около 3400 грама. То вече е заело своята дефинитивна позиция и е готово за момента на раждането. Матката ви вече ще му е тясна и затова и не очаквайте да усещате значителни движения. Движенията на бебето, които ще усещате ще са основно в долната част на корема. Главата на бебето през тези последни седмици ще е с размер около 10 сантиметра.

Една от системите, които продължава своето развитие до последно е дихателната система на вашето бебе. Белите дробове ще произвеждат сърфактант, който е нужен на бебето да диша самостоятелно след като се роди.

Майките нямат търпение да чуят първия плач на своето бебе след раждането. Но не се учудвайте ако когато вашето бебе плаче не отделя сълзи. Това е така, защото през първите няколко седмици след раждането слъзните жлези не са отворени все още. Бебето ще започне да произвежда сълзи при плач след първия месец.

Промени в организма на майката

Най-вероятно вече сте изпитвали контракциите на Бракстън-Хикс, които са подготвителни контракции. През тези последни седмици тези контракции ще са по-чести и по-силни. Контракциите на Бракстън-Хикс са по-характерни и по-често срещани при повторни бременности.

Тъй като вашето тяло се подготвя за момента на раждането мускулите на ректума може да се отпуснат и това да доведе до диария. Една полезна страна на диарията през последните седмици на бременността е, че ако страдате от хемороиди сега те може да са по-малко болезнени. Друг характерен симптом за последните седмици на бременността е гаденето. Ако повръщате е важно да пиете достатъчно вода, за да се предпазите от дехидратация.

Главата на вашето бебе, която вече трябва да се е разположила в тазовата кухина ще повишава напрежението в тази област и това може да доведе до значителен дискомфорт и болки наподобяващи тези при менструация. Освен това болките в гърба могат да се засилят. Тази болка може да облекчите чрез топли душове, които да отпуснат гръбначната мускулатура.

Сега е времето да решите дали ще желаете обезболяване по време на раждането и какво точно да бъде то. Консултирайте се с вашия гинеколог за възможните варианти и какво би препоръчал той във вашия случай. Повечето жени в днешно време предпочитат епидуралната анестезия, която намалява болковите усещания по време на раждането.

Следваща седмица – 40 седмица на бременността
Предишна седмица – 38 седмица на бременността

Последни публикации