Меню

Промени в организма на бебето

Въпреки, че ние възрастните обичаме да правим нещата по график, това не значи, че вашето бебе ще бърза да излезе навреме. Затова не се разочаровайте ако бебето ви не се роди на определената за това дата и предпочете да остане още малко на топло в утробата ви.

Вашето бебе вече е достигнало своето крайно тегло през тази седмица. Дължината на тялото му ще е около 51 сантиметра, докато теглото може да варира в значителни граници между 2700 и 4000 грама. Бебето вече е готово за живот извън утробата.

Вашето бебе е свито натясно в утробата ви и вече трудно намира място за движение. Дори и след като се роди то ще държи тялото си свито по подобен начин, защото то е свикнало да държи ръцете и краката си свити близо до тялото. Ако вашето бебе е в седалищна позиция, лекуващият ви лекар може да се опита да промени позицията му и да го обърне в главично положение. Ако това не стане може да се наложи да бъде извършено цезарово сечение.

Промени в организма на майката

Сега след като раждането на вашето бебе всеки момент ще бъде факт отделете малко време да помислете за невероятната трансформация, която се е случила във вашия живот. Вашата матка, сега е много по-голяма, отколкото преди зачеването. Гърдите ви също значително са увеличили размерите си.

Не се притеснявайте ако раждането не започне преди 40 гестационна седмица. Няма повод за притеснение преди да е минала 42 гестационна седмица. Въпреки, че най-вероятно вече нямате търпение да видите бебето си се опитайте да се успокоите и да се насладите на последните дни на бременността си. Прочетете някоя книга или гледайте любимия си филм. След раждането няма да имате време за такива глезотии.

По филмите раждането обикновено започва с драматично изтичане на околоплодните води на жената, след което започват контракциите. Истината е, че при започване на раждането рядко водите наистина изтичат, защото главата на бебето, която се намира на входа на влагалището служи като тапа и не позволява изтичането. Може все пак да усетите леко изтичане на течност през влагалището, но тя е в минимални количества. Опитайте се да останете спокойно, ако водите ви изтекат или започнете да усещате контракции. Обадете се на лекуващия ви лекар веднага. В някои случаи лекарите съветват бременните да изчакат докато контракциите станат на малък интервал от време.

Следваща седмица – 41-42 седмица на бременността
Предишна седмица – 39 седмица на бременността

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!