Начало / Бременност и раждане / 41 и 42 седмица на бременността – какви промени настъпват?

41 и 42 седмица на бременността – какви промени настъпват?

ное. 11, 2013

Промени в организма на бебето

Изглежда, че вашето бебе е решило да се появи малко по-късно, отколкото сте го очаквали и това не трябва да ви учудва. Едва 5% от бебетата се раждат на точната дата на определения термин. Около 50% от бебетата се раждат след датата на термина.

Бебетата, които се раждат след термин обикновено са със суха, лющеща се кожа, която изглежда зачервена. Количеството на околоплодната течност е значително намаляло и често е зеленикава на цвят, поради отделения от бебето мекониум. Децата, родени след термин често са с по-високо тегло от нормата, поради по-дългото престояване в матката, през което са имали време допълнително да наддадат.

Промени в организма на майката

На жените им е трудно да останат спокойно след като датата на термина им вече е минала, а те не са родили. Но това не трябва да ви притеснява, няма да сте бременни завинаги. В някои случаи лекарите може да предизвикат раждането по изкуствен път, ако има индикации за това. Най-често за стимулиране на раждането и разширяване на маточната шийка се използва приложението на хормона окситоцин.

През този късен етап на бременността вие може да се оплаквате по-често от контракциите на Бракстън-Хикс, тъй като тялото ви се подготвя за раждането. Ако забележите, че контракциите са на точно определен интервал от време това може всъщност да значи, че вие раждате.

Количеството на течности в организма ви е достигнало своя максимум и това може да се прояви с появата на значителни отоци по крайниците. Но не забравяйте да пиете достатъчно течности, за да може те да циркулират из организма ви. Винаги когато можете лягайте, с леко повдигнати крака, за да не позволите на водата да се натрупва в крайниците.

Възможно е поради напрежението и трескавото очакване на предстоящото раждане да имате трудности със съня. Говорете с партньора си за нещата, които ви тревожат, за да може да се успокоите в известна степен. Опитайте се да направи спалнята си възможно най-комфортна. След раждането тези тревоги ще изчезнат, за да бъдат заместени от нови и от грижи за така чаканото бебе.

Предишна седмица – 40 седмица на бременността