Начало / Бременност и раждане / 7 седмица на бременността – какви промени настъпват?

7 седмица на бременността – какви промени настъпват?

мар. 5, 2013

Промени в майчиния организъм

През тази седмица жената и нейните близки започват по-забележимо да усещат някои от проявите на бременността. Една от тях са честите промени в настроенията на бременната. Голяма част от жените се оплакват, че се чувстват уморени и им се спи повече от обикновено. Това е така, защото организмът им още се приспособява към развиващия се в него нов организъм. На това се дължи и сутрешното гадене. Някои жени се справят със сутрешното гадене като смучат лимон или друг по-кисел плод. Хората казват, че през бременността жената се храни за двама, но в тези първи седмици, ако страда от гадене тя не приема повече храна от обикновено. Това количество обаче е достатъчно за все още много малкия фетус.

Някои жени се оплакват, че храни, които преди са обичали и са приемали с удоволствие сега водят до гадене. Дори мисълта за тази храна, може да накара жената да се почувства сякаш ще повърне. Обратно други храни, които жената преди не е обичала сега могат да й станат любими и да ги консумира в по-големи количества. Важно е бременната да има балансиран  и разнообразен хранителен прием, за да осигури на себе си и на бебето нужните хранителни вещества. В тази седмица някои жени вече променят теглото си и качват няколко килограма. С нарастването на фетуса нараства и напрежението, което оказва матката върху прилежащите органи и това води до по-често уриниране.

Промени в организма на фетуса

През тази седмица настъпват важни промени в развитието на вашето бебе. Неговите размери са все още много малки и е с големина на попова лъжичка, но въпреки това започва лека полека да придобива характеристики на човек. Тялото му се удължава, започват по-добре да се оформят крайниците. Сърцето вече работи ритмично и извършва своята толкова важна функция да изпомпва кръв. До края на тази седмица скелетът на бебето, който е изграден от гъвкав хрущял е напълно оформен, а скоро след това хрущялът се замества от костна тъкан. През тази седмица бебето вече има  функционираща храносмилателна система. Черният дроб, бъбреците, слезката започват да се оформят. През тази седмица започват да се развиват нервите и мускулите на бебето. Продукцията на червените кръвни клетки е поета от черния дроб, докато се оформи костният мозък.

Някои съвети за тази седмица

Ако при вас гаденето е по-тежко е важно да пиете достатъчно вода  и да се храните балансирано. Яжте по-малки порции и по-често. Избягвайте миризми, които ви дразнят. Избягвайте да се излагате на високи температури. Не пропускайте хранения.

Следваща седмица – 8 седмица на бременността
Предишна седмица – 6 седмица на бременността

Последни публикации