Начало / Бременност и раждане / 8 седмица на бременността – какви промени настъпват?

8 седмица на бременността – какви промени настъпват?

мар. 13, 2013

Това е края на втория месец на вашата бременност и промените във вас и в организма на вашето бебе стават все по-отчетливи и ясно забележими. Вие продължавате да покачвате теглото си, но в повечето случаи хората трудно биха се досетили, че сте бременна, защото корема ви все още не е голям. С напредването на тази седмица и рисковете за спонтанен аборт намаляват и бременността навлиза в един по-стабилен етап.

Какви промени настъпват в организма на вашето бебе?

Матката на жена, бременна в 8 седмица има големината на грейпфрут, за да може да поеме бързо растящия организъм. Вашето бебе в тази седмица тежи около 3 грама.
Към края на 8 седмица полът на вашето бебе се определя, но промените в гениталиите не са толкова отчетливи и не могат да бъдат засечени с ехографско изследване. Ще трябва да почакате още няколко седмици преди да измислите какво ще е името.

През тази седмица се оформят миглите на очите, опашката на края на тялото закърнява. В мозъка на вашето бебе се образуват нови нервни клетки, които свързват различните отдели на мозъка. Пръстите на ръцете и краката се оформят, като този факт скоро ще усетите и сама, когато бебето ви започне да се движи по-активно в матката. Сърцето се разделя на четири кухини и бие ритмично с около 150 удара в минута. Това е около два пъти над пулса на възрастен човек в спокойно състояние.

Какви промени настъпват в организма на майката?

Може да забележите, че сутиенът ви е вече тесен и гърдите ви са значително нараснали и по-напрегнати от преди. Това е нормално, защото организмът ви се подготвя за отглеждането на вашето бъдещо бебе. При жените, при които тази бременност е първа тези промени в големината на гърдите са много отчетливи. Освен промени в големината на гърдите жените могат да забележат, че обиколката на талията им е леко увеличена и някои от панталоните им са отеснели.

През тази седмица нивата на хормона прогестерон продължават да растат и като реакция на това може да се чувствате много уморени. Някои жени се оплакват от трудно заспиване вечер през тези седмици. При други пък гаденето и повръщането продължават да съпътсват тяхната бременност и през тази осма седмица.

За да се преборите с умората може да се разхождате всекидневно по 15-20 минути в близкия парк. По този начин ще се освежите и ще подобрите състоянието на вашия организъм.

Съвети за 8 седмица на бременността

Трябва добре да планирате хранителния си режим през бременността. Избирайте да приемате по-тежките храни на обяд, а вечерята трябва да бъде нещо леко, което да не тормози храносмилателния ви тракт. За да се поддържате във форма може да се запишете на йога или аеробика за бременни. Пазете се и не контактувайте с хора, които страдат от грип или други инфекциозни заболявания, за да не се налага да приемате лекарства, които биха имали неприятно въздействие върху вашето бебе. През тази седмица трябва да започнете да посещавате и женската консултация, при което вашият гинеколог ще регистрира вашата бременност.

Следваща седмица – 9 седмица на бременността
Предишна седмица – 7 седмица на бременността