Начало / Бременност и раждане / 9 седмица на бременността – какви промени настъпват?

9 седмица на бременността – какви промени настъпват?

мар. 18, 2013

Ако не сте започнали да си водите дневник на бременността, през тази седмица може да започнете. Промените с всяка изминала седмица ще стават все по-забележими. Така след раждането на вашето дете ще си спомняте какви са били вашите мисли по време на бременността и какво ви е тревожило и изненадвало.

Промени в организма на вашето бебе

През тази седмица вашето бебе е с дължина около 2,3 см и тежи около 3 грама. Неговото лице придобива все по-правилни форми, очите вече са оформени, но клепачите са затворени. Устните, носа и ушите са все по-добре обособени. Бебето започва да прави движения в матката, но то все още е много малко и бременната жена не може да ги усети в такъв ранен етап на бременността.

Повечето органи на бебето са вече оформени, но през следващите седмици те ще претърпяват сериозни промени. Оформят се глезените на краката. Пръстите на ръцете и краката са вече добре оформени. Главата на бебето е с най-големи размери – тя е половината от неговото тяло. Все още няма да бъде възможно да се определи пола на бебето, но в това отношение родителите трябва да са търпеливи и да изчакат още няколко седмици.

През тази седмица вие ще можете да чуете сърдечните тонове на вашето бебе. Това е може би едно от най-емоционалните изживявания за бременните жени, защото в този момент те разбират, че в тях наистина се развива един малък организъм, който след няколко месеца ще бъде тяхното собствено бебе.

Промени в организма на майката

Хората може все още да не забелязват, че сте бременна, но вие определено ще го усещате. През тази седмица сутрешното гадене и умората може все още да са налице. Освен това някои жени забелязват сериозни вариации в техните емоции  – в един момент може да са радостни и в другия да плачат без някаква явна причина.

Умората и сутрешното гадене се дължат на факта, че тялото на жената продължава да работи интензивно, за да осигури оптимални условия за развитието на бебето. Организмът през тези седмици оформя плацентата, която от края на третия месец до края на бременността ще има важната функция за доставяне на нужните хранителни вещества на вашето растящо бебе.

Поради сериозните хормонални промени в организма на бременната може да се наблюдават и спадане на кръвното налягане и кръвната захар. Тези параметри трябва да се следят от личния лекар на бременната.

Важно е да използвате всеки удобен случай да си почивате. Намерете някакво хоби, с което да релаксирате в почивните дни, като четене на книга например. Ако се чувствате затрупани с емоции и различни преживявания споделете с някой близък човек какво ви тревожи. Опитайте се да се разсеете с някакви приятни занимания.

Важно е да се храните здравословно и да не прекалявате с похапването. Това, че сте бременна не значи, че не трябва да имате някакви граници. По време на бременността жената трябва да внимава какво и колко похапва. Важно е да хидратирате добре организма си.

Следваща седмица – 10 седмица на бременността
Предишна седмица – 8 седмица на бременността