Начало / Бременност и раждане / Анемия по време на бременност

Анемия по време на бременност

дек. 4, 2014

Анемията е състояние, при което има намален брой на еритроцитите – червените кръвни клетки в кръвта. Функцията на еритротицитите е да пренасят кислород до всички клетки в нашето тяло. Недостатъчният приток на кислород може да наруши функционирането на някои от органите в тялото.

Анемията по време на бременност е състояние, което трябва да бъде коригирано, защото се свързва с преждевременно раждане, ниско тегло на бебето при раждане и повишена майчина смъртност.

По време на бременността има по-голям риск от анемия, поради по-голямото количество кръв, което се образува в женския организъм, за да достави нужните хранителни вещества на растящия в матката плод. В повечето случаи анемията протича леко и ако бъде открита в началните месеци може лесно да бъде коригирана.

Кои жени са по-застрашени от анемия по време на бременност?

Вие сте по-рискови за развитие на анемия по време на бременност ако:

  • сте забременяла много скоро след първата ви бременност
  • сте бременна с повече от един плод
  • повръщате често в първите месеци на бременността
  • не приемате достатъчно храни, съдържащи желязо
  • сте имала много обилен цикъл преди забременяването.

Много от симптомите на анемията съответстват на симптоми, които са характерни по принцип за бременността. Към тях спадат:

  • чувство на умора и слабост
  • бледост на кожата
  • ускорен пулс
  • задух
  • трудности при концентриране.

Какви видове анемия има?

Има над 400 различни видове анемия, но няколко от тях са по-често срещани. Трите най-разпространени форми на анемия по време на бременността са:

Това е най-често срещаната форма на анемия. Приблизително при 15 до 25% от жените по време на бременността се наблюдава такъв тип анемия. Желязото е минерал, който се съдържа в еритроцитите и спомага за пренасянето на кислород от белите дробове към всички останали клетки в тялото. Той помага на мускулите освен това да складират кислород за своите функции. Когато количеството на желязото намалее пациентите изпитват умора и са по-склонни към боледуване от различни инфекции.

При този вид анемия се наблюдава недостиг на фолиева киселина, която е изключително важен елемент за предпазване на плода от дефекти на невралната тръба. На всички бременни жени се препоръчва взимането на фолиева киселина под формата на хранителна добавка за предпазване от този дефект. Тя може да бъде открита и в някои храни, които консумираме, като пълнозърнести храни, зелени листни зеленчуци, банани, пъпеши и бобови продукти. Диета, бедна на фолиева киселина може да доведе до намаляване на броя на еритроцитите в кръвта и като резултат анемия.

Витамин Б12 е един от важните за нашите тяло витамини. Той е един от елементите, които са нужни за производството на червени кръвни клетки. В някои случаи въпреки, че жените си доставят нужното количество витамин Б12 по време на бременността те могат да развият анемия, поради недостатъчно доброто усвояване на витамина от техния организъм.

Може ли анемията да бъде предотвратена?

Доброто и здравословно хранене по време на бременността е един от най-сигурните начини, с които да се предпазите от анемия. Приемът на храни, богати на желязо, като например зелени листни зеленчуци, червено месо, яйца и фъстъци може да достави нужното на организма ви желязо. Вашият личен гинеколог може да ви предпише хранителни добавки, съдържащи витамини, фолиева киселина и желязо, които да осигурят нужните на организма ви съставки, които да ви предпазят от анемия.