Меню

Бременните жени, които страдат от депресия могат да изложат на риск бебетата си ако приемат антидепресанти, сочи нова проучване.

Учени от Бостън, които са анализирали повече от 100 проучвания твърдят, че употребата на антидепресанти по време на бременност повишава риска от аборт, преждевременно раждане, аутизъм.

Според експертите жените, които страдат от лека или умерена форма на депресия трябва да избягват употребата на най-често предписваните антидепресанти – селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI). Има много ефективни алтернативи на тези лекарства, като например психотерапията.

При бременните жени с тежка депресия, особено при тези със суициден риск, обаче приема на антидепресанти не е въпрос на избор. При тях лечението с антидепресанти е задължително, както например е задължително лечението с инсулин при бременни, болни от захарен диабет тип 1.

Проучването е публикувано в сп. Human Reproduction.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!