Начало / Бременност и раждане / Аспирин може да предпази от прееклампсия

Аспирин може да предпази от прееклампсия

апр. 11, 2014

Бременните жени, при които има повишен риск от поява на прееклампсия трябва да приемат ниски дози аспирин след първия триместър, препоръчват американски специалисти.

Те са прегледали много предишни проучвания относно риска и ползите от ниски дози аспирин при превенцията на прееклампсия.

Резултатите са показали, че приемането на ниски дози аспирин понижава риска от прееклампсия с 24 %. Понижва също риска от преждевременно раждане с 14 % и риска от забавено развитие на плода в матката с 20 %. Негативни ефекти от приема на аспирин не са били установени.

Според новите препоръки жените с висок и умерен риск от прееклампсия трябва да приемат по 81 mg аспирин всеки ден след 12 гестационна седмица.

Жени с висок риск от прееклампсия са тези, които спадат към някоя от следните категории:

  • имали са прееклампсия при предишна бременност
  • имат високо кравно налягане
  • имат диабет, бъбречни заболявания
  • имат многоплодна бременност.

Умерини рискови фактори за прееклампсия са: първа бременност, затлъстяване, възраст на бременната жена над 35 години.

Прееклампсията е тежко усложнение, което се появява при 2 до 8 % от бременните жени. Обикновено възниква през втората половина на бременността (след 20-та гестационна седмица). Характеризира се с високо кръвно налягане и наличие на протеин в урината с или без поява на отоци.

Прееклампсията е една от водещите причини за смъртност при бременните жени. Тя е отговорна и за голям процент от случаите на преждевременно раждане.