Меню

Една от основните причини за преждевременното раждане – изтичането на околоплодните води може да се дължи на наличието на определена бактерия в организма на бременната жена, според екип от американски учени.

Според учените наличието на тази бактерия може да води до изтъняването на мембраните, които образуват плодния сак и това да води до тяхното по-лесно разкъсване. Ранното пукане на околоплодния мехур е причина за над една трета от случаите на преждевременно раждане.

Учените от Университета Дюк са открили струпване от бактерии на мястото, където се е спукал околоплодния мехур, какт и изтъняване на мембраните.

Ако бактериите са наистина причината за изтъняването на мембраните на околоплодния мехур е възможно да се разработи скринингова програма и терапия за жените в риск.

Учените са изследвали проби от мембраните на околоплодния мехур на 48 жени, като са били включени жени, при които се е наблюдавало преждевременно спукване на околоплодния мехур, жени, които са родили по-рано поради някакви други причини и жени, които са родили на термин.

Учените са установили, че при всички жени има наличие на бактери, но при тези при които количеството на бактериите е по-голямо се е наблюдавало значително по-силно изтъняване на мембраните на околоплодния мехур.

Направените открития хвърлят нова светлина върху възможните причини за преждевременно пукане на околоплодния мехур и дават възможности на учените да направят допълнителни изследвания в тази насока, които впоследствие да доведат до намаляване на случаите на преждевременно раждане.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!