Начало / Бременност и раждане / Безопасно ли е бременните жени да пътуват със самолет?

Безопасно ли е бременните жени да пътуват със самолет?

фев. 9, 2015

Най-безопасното време за пътуване със самолет по време на бременността е преди 37 гестационна седмица, а за жените, които очакват близнаци преди 32 г. с., гласят новите препоръки, цитирани от BBC.

Според учени от Кралския колеж по акушерство и гинекология летенето със самолет не е вредно при нормално протичаща бременност, но все пак може да има странични ефекти.

Всеки, който пътува със самолет е изложен на леко повишаване на радиацията, но няма доказателства, че летенето причинява аборт, преждевременно раждане или изтичане на околоплодните води.

Промяната в атмосферното налягане и понижаването на влажността в самолета също нямат доказано вредно въздействие върху бременността.

При летене със самолет може да възникнат следните странични ефекти при бременните жени:

  • оток на долните крайници, поради обездвижването
  • проблеми с ушите и носа, поради промяната в атмосферното налягане
  • гадене, повръщане
  • дълбока венозна тромбоза – при полети над 4 часа има по-голям риск от образуване на тромби във вените главно на долните крайници.

Препоръчва се на бременните жени да носят свободни дрехи и удобни обувки, да правят разходки в самолета и упражнения за раздвижване на всеки 30 минути. Трябва да се въздържат от консумацията на алкохол или кафе.

В някои случаи обаче е по-добре за бременните жени да не пътуват със самолет. Например ако бременната има повишен риск от преждевременно раждане, има тежка анемия, ако наскоро е имала вагинално кървене или ако страда от сърдечно или белодробно заболяване.

За да решат дали да летят със самолет или не жените трябва да помислят за това в коя гестационна седмица са, какви здравни услуги има в тяхната дестинация и най-важното да се консултират със своя лекар.

Много авиокомпании имат свои правила за превозването на бременни жени и за документите, които те трябва да предоставят.