Два вида химикали, които се съдържат в пластмасовите изделия – бисфенол А (BPA) и фталати могат да понижат репродуктивните способности при мъжете и жените, показват две малки проучвания, представени на годишната среща на Американското дружество по репродуктивна медицина.

Бременните жени, които имат високи нива на бисфенол А в кръвта си имат 80 % по-висок риск от аборт в сравнение с жените с ниски нива на този химикал, твърди д-р Рут Лати, професор по акушерство и гинекология в Stanford University Medical Center.

При двойките може да се наблюдава 20 % понижение на репродуктивните способности ако мъжа има високи концентрации на фталати в кръвта си.

Бисфенол А и фталатите са химикали, които се използват при продукцията на пластмаси. Те са забранени при производството на продукти за бебета, като например бебешки шишета.

В първото проучване са участвали 114 жени в ранна бременност. Учените са взели кръвни проби и са сравнили нивата на бисфенол А в тяхната кръв с изхода от бременността. Резултатите са показали, че нивата на бисфенол А са били по-високи при жените, които са имали аборт.

Във второто проучване лекарите са изследвали нивата на бисфенол А и фталати в урината на 501 двойки, които са правили опити за забременяване. Статистиката показва, че мъжете с високи концентрации на фталати имат 20 % по-ниска репродуктивна способност.

Целта на тези проучвания е да информират хората за ефекта на тези химикали върху репродуктивните способности, изхода от бременността и развитието на плода.

Авторите на проучванията съветват дойките, които искат да имат дете и бременните жени да избягват контакта с потенциални източници на фталати и бисфенол А.

Това може да се окаже доста трудна задача. Например хората не трябва да използват пластмасови съдове в микровълнова печка, защото химикалите проникват в храната. Не трябва да оставят пластмасови бутилки с вода на слънце, тъй като нивата на бисфенол А във водата се повишават многократно.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!