Начало / Бременност и раждане / Бременност и генитален херпес

Бременност и генитален херпес

фев. 4, 2016

бременност

Гениталният херпес е сексуално предавана инфекция. Може да се заразите с нея по време на непротектиран полов контакт с инфектиран партньор. Причинителят на гениталния херпес е вирус от семейството на херпес вирусите. Веднъж след като сте се заразили с херпесен вирус, той остава да циркулира в тялото ви до края на живота. Вирусът обаче не е активен през цялото време и това е причината често хората да не знаят, че са заразени с генитален херпес. Един от симптомите, по които може да разпознаете гениталния херпес е появата на червеникави мехури в областта на вагината или устата, пълни с течност, които при спукване се превръщат в болезнени язви.

Може ли херпесният вирус да навреди на вашето бебе?

Как ще повлияе гениталния херпес на вашето бебе зависи основно от това кога сте се заразили с вируса. Така например ако имате генитален херпес още преди да забременеете тогава вероятността херпесният вирус да навреди на бебето е много малка.

Заразяването с херпес по време на бременността е по-опасно, но с правилното лечение за бебето може да няма никакви негативни последици. Ако се заразите преди 28 гестационна седмица вашето тяло ще успее да произведе антитела, които чрез плацентата ще минат към плода и то ще бъде предпазено. Ако имате симптоми на заболяването може да ви бъдат предписани противовирусни медикаменти, които да облекчат оплакванията ви. Обикновено в последните 4 седмици от бременността на жената отново се назначават противовирусни медикаменти, за да се намали риска от обостряне на заболяването и предаване на инфекцията.

Когато се заразите с генитален херпес 6 седмици преди раждането вашето тяло няма време да произведе антитела и да ги предаде на бебето. Поради тази причина то може да се зарази с вируса трансплацентарно или по време на раждането при преминаването през родилния канал. Нужно е възможно най-рано след откриване на заболяването да бъде започнат курс с противовирусни медикаменти. Ако детето ви не се зарази с херпесен вирус по време на раждането трябва да знаете, че след раждането, особено в първите седмици трябва да спазвате много добра лична хигиена и да миете ръцете си преди всяко взимане на бебето, защото има риск да му предадете инфекцията, ако имате мехури или язви по ръцете, в резултат на заболяването.

Когато бебето се зарази с herpes simplex тип 2 трансплацентарно, по време на раждането или непосредствено след раждането, това състояние се нарича неонатален херпес. Проявява се с характерен везикулозен обрив по кожата. При тежки случаи може да се увреди мозъка на бебето и да настъпват невъзвратими усложнения.

Прочетете за:
Инфекции, причинени от Херпес симплекс вирус