Начало / Бременност и раждане / Бременност и грип

Бременност и грип

ное. 13, 2015

бременност

Да се разболееш от грип никога не е приятно, но това е особено неприятно и дори опасно при бременните жени. Грипът е често срещана вирусна инфекция, която засяга гърлото, носа и синусите основно. Обикновено пациентите се оплакват от запушен нос, хрема, кашлица и леко повишена телесна температура. За около седмица най-често симптомите отминават без допълнителни усложнения за здравето. Може да се заразите чрез контакт с болни от грип.

По време на бременност е най-добре жените да не се разболяват, но в някои случаи това не може да се избегне. По време на тези 9 месеца вашата имунна система е по-слаба и вие сте по-податливи на различни заболявания. Освен това грипът по време на бременност често протича по-тежко и може да се усложни с пневмония.

При бременните жени, болни от грип има по-голям риск от някои усложнения на бременността, като например преждевременно раждане.

Грипът най-често започва с повишаване на телесната температура, болки в мускулите, хрема, болки в гърлото и чувство на обща отпадналост. Може да се оплаквате още и от гадене и повръщане. Ако сте бременна и забележите някои от следните симптоми трябва незабавно да потърсите медицинска помощ:

  • затруднено дишане
  • болезненост в областта на гръдния кош
  • внезапен световъртеж и обърканост
  • усещане на по-малко движения от страна на плода от нормалното
  • тежко повръщане
  • висока температура, която не се повлиява от медикаменти.

Ако усетите, че се разболявате си останете вкъщи, ограничете контактите си с други хора и се консултирайте със своя лекуващ лекар. Според симптомите ви той ще прецени дали се нуждаете от лабораторни изследвания и някакво специфично лечение.

Ако оплакванията ви не са тежки и се чувствате добре като цяло почивката у дома и приема на много течности ще са ви достатъчни, за да се възстановите. Но ако симптомите ви се влошат може да се наложи приема на медикаменти. Парацетамолът е един от позволените за прием медикаменти по време на бременност. Той се използва за облекчаване на лека до умерена болка и температура. Има множество проведени проучвания относно приема на Парацетамол по време на бременност и те са доказали, че той не вреди на развитието на плода.

Много жени смятат, че не могат да се ваксинират против грип по време на бременност, но това не е така. Проучванията са доказали, че жените могат да се ваксинират против грип през всеки етап от бременноста, без да застрашат своето здраве или това на плода. Задължително трябва да се консултирате с лекар преди да се ваксинирате, но това е един от най-добрите начини да се предпазите от усложненията, които могат да възникнат ако се разболеете от грип по време на бременността.