Начало / Бременност и раждане / Бременност при жени, страдащи от диабет

Бременност при жени, страдащи от диабет

сеп. 4, 2015

Хронично заболяване като диабета се нуждае от редовно проследяване на здравословното състояние на пациентите, а това става особено важно по време на бременност, когато в организма на жената настъпват драматични промени. По-често се наблюдава бременност при жени, страдащи от диабет тип – 1.

Освен случаи на бременни диабетички има и диабет, който се развива по време на бременността. Той се нарича гестационен и обикновено изчезва след приключването на бременността.

Ако вие сте жена и страдате от диабет това не значи, че не може да имате една нормална бременност и да родите здраво бебе. Ще трябва обаче да следите здравословното си състояние много често, за да сте сигурни, че диабетът ви е под контрол.

Преди да забременеят жените с диабет трябва да се консултират задължително с акушер-гинеколог и добре да планират своята бременност. Важно е заболяването на жената да бъде добре проконтролирано преди тя да забременее.

При жените с диабет има повишен риск от някои усложнения на бременността и опасности за плода. Такива са:

  • преждевременно раждане
  • повишено тегло на плода
  • тежко протичаща жълтеница при бебето след раждане
  • много ниски нива на глюкозата на бебето при раждане.

Как може да намалите риска от усложнения по време на бременността?

Както при всяка една бременна и при вас настъпват множество хормонални промени. Жените с диабет трябва да бъдат добре запознати с тези промени и трябва да знаят как те влияят на техния метаболизъм, за да могат да подобрят контрола над своето заболяване.

По време на бременността нуждите на организма ви от инсулин най-вероятно ще се променят. Така например през първите месеци тялото ви може да започне да усвоява глюкозата по-добре и може да се наложи да си инжектирате по-малко единици инсулин.
През тези първи месеци е повишен и риска от хипогликемия, особено ако имате сутрешно гадене, затова трябва редовно да следите стойностите на кръвната захар и задължително да носите нещо сладко в чантата си. Освен това може да забележите, че някои от характерните за вас симптоми на хипогликемия са се променили.

С напредването на бременността ви ще се образува и плацентата, чиято функция е да предпазва плода и да помогне за неговото изхранване. За съжаление обаче с нейното оформяне ще започнат да се отделят хормони, които пречат на инсулина да извършва ефективно своята функция. Това може да стане причина за развитието на исулинова резистентност и нужда от увеличаване на дозите на инсулина. През последните 4-6 седмици от бременността, както и след раждането отново може да се наложи промяна в дозировката на инсулина.

Всички тези промени показват колко важно е да следите много стриктно вашето състояние и да работите в екип с вашия ендокринолог и акушер-гинеколог. Трябва да изследвате нивата на глюкозата четири пъти дневно, за да проследявате какви са флуктуациите в нейните стойности и ако бъде нужно да бъде извършена корекция в дозите на инсулина. С правилните грижи и внимание от ваша страна ще имате една спокойна бременност и ще се радвате на здраво дете.