Меню

Бременността е безопасна за жени с естроген-зависим рак на гърдата, показва ново проучване.

Този тип рак е чувствителен към нивото на естроген в организма и има опасения, че по време на бременността повишаването на хормона естроген може да стимулира растежа на тумора.

Учени от Белгия са провели проучване сред 1207 жени, болни от рак на гърдата, от които 333 жени по-късно са забременяли. За период от близо 5 години заболяването се е появило отново при 30 % от жените.

Резултатите от проучването показват, че забременяването след поставяне на диагнозата рак на гърдата, не повишава риска от рецидив на заболяването.

Дори пациентките, които забременеят до две години след диагностицирането имат по-дълъг период без симптоми на болестта.

Авторите на проучването считат, че тези резултати са изключително важни, тъй като жените, болни от естроген-зависим рак на гърдата често са били съветвани да не забременяват.

Проучването е представено на Осмата европейска конференция за рак на гърдата във Виена, Австрия.

Ракът на гърдата е най-често срещаното злокачествено заболяване при жените.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!