Начало / Бременност и раждане / Често срещани проблеми след раждането

Често срещани проблеми след раждането

окт. 25, 2013

Въпреки, че повечето жени смятат, че след успешното раждане на тяхното дете няма за какво да се тревожат това не е точно така. Има някои често срещани проблеми, които се наблюдават при жените в следродилния период.

Болезненост на вагиналната област

Ако по време на раждането се е наложило да се извърши епизиотомия или имате вагинални разкъсвания може да изпитвате известна болка в тази област за няколко седмици. Важно е да поддържате добра хигиена на външните си полови органи, за да се предпазите от инфектиране. Ако седенето на стол ви причинява болка може да използвате възглавница или друга мека подложка, която да поставяте на стола.

Отделяне на вагинален секрет

Няколко седмици след раждането се наблюдава отделяне на вагинален секрет, известен като лохии. В първите няколко дни секрета е кръвенист и в по-големи коли чества, като постепенно той ще променя цвета си и накрая ще стане кафеникав. Трябва да се консултирате с вашия лекуващ лекар, ако сменяте повече от една превръзка за час, секретът има неприятен мирис или освен секрецията имате и повишена температура над 38 градуса.

Проблеми при уриниране

Подуването и натъртването на тъканите около пикочния мехур и уретрата по време на раждането може да доведе до проблеми при уриниране. Този проблем обикновено отшумява след няколко дена от само себе си. По време на раждането съединителната тъкан в основата на пикочния мехур се разпъва и това може да доведе до увреждане на нервите и мускулите в тази област. Поради тази причина може да забележите, че отделяте малко количество урина по време на смях, кашлица или други дейности, които водят до покачване на напрежението в коремната област.

Косопад и кожни промени

По време на бременността поради хормоналните промени, които настъпват в организма се наблюдава значително по-бърз растеж на косата, която става и по-гъста. След раждането обаче се наблюдава усилен косопад за няколко дена. Около шест месеца след раждането растежът на косата ще възвърне своят нормален ритъм. Стриите, които се дължат на разпъването на кожата по време на бременността ще променят своя цвят от лилав към бял и постепенно ще избледнеят.

Промени в настроението

След раждането е възможно да се чувствате малко по-различно. За първите седмици след раждането е характерно жените да се оплакват от чести смени на настроенията, в един момент могат да са много щастливи, докато в друг да се чувстват нещастни. Обикновено този период продължава през първите няколко седмици след раждането.

Следродилната депресия е много сериозно състояние, при което жените са силно депресирани, често плачат, нямат интерес да се грижат за своето бебе, раздразнителни са и много бързо сменят настроенията си. При следродилната депресия се налага да бъде приложено лечение възможно най-бързо от квалифициран специалист.