Меню

Пониженият прием на витамин С с диетата при бременни жени повишава риска от сериозни здравословни последствия за техните деца, показва ново проучване.

Според учени от Университета в Копенхаген, дефицитът на витамин С по време на бременността повишава с 10 до 15 % риска децата да имат неправирно развитие на мозъка, особено на частта, наречена хипокамп, която е свързана с паметта.

Този риск се повишава ако жените пушат по време на бременността.

10 до 20 % от възрастните в развиващите се страни не получават достатъчно витамин С с диетата, твърдят експерти.

Витамин С предпазва от простуда, от ракови заболявания и атеросклероза, спомага за заздравяването на раните, за формирането на костите.

Тъй като той не се продуцира и не се складира в организма е важно хората да го приемат постоянно чрез диетата.

Препоръчителната дневна доза витамин С за бременни жени е 85 mg, а за кърмещи жени е 120 mg дневно.

Източници на витамин С са портокали, лимони, грейпфурт, картофи, броколи, пиперки,  зеле.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!