Пониженият прием на витамин С с диетата при бременни жени повишава риска от сериозни здравословни последствия за техните деца, показва ново проучване.
Според учени от Университета в Копенхаген, дефицитът на витамин С по време на бременността повишава с 10 до 15 % риска децата да имат неправирно развитие на мозъка, особено на частта, наречена хипокамп, която е свързана с паметта.
Този риск се повишава ако жените пушат по време на бременността.
10 до 20 % от възрастните в развиващите се страни не получават достатъчно витамин С с диетата, твърдят експерти.
Витамин С предпазва от простуда, от ракови заболявания и атеросклероза, спомага за заздравяването на раните, за формирането на костите.
Тъй като той не се продуцира и не се складира в организма е важно хората да го приемат постоянно чрез диетата.
Препоръчителната дневна доза витамин С за бременни жени е 85 mg, а за кърмещи жени е 120 mg дневно.
Източници на витамин С са портокали, лимони, грейпфурт, картофи, броколи, пиперки, зеле.