Начало / Бременност и раждане / Дефицитът на витамин Д крие риск от усложнения на бременността

Дефицитът на витамин Д крие риск от усложнения на бременността

фев. 3, 2014

Изследвайки запазени кръвни проби от родили жени учените са установили, че занижените нива на витамин Д в организма на бременната жена могат да се свържат с повишен риск от тежка прееклампсия. Това едно от най-сериозните и тежки усложнения, които могат да се наблюдават по време на бременността. Прееклампсията се характеризира с повишено кръвно налягане и откриване на белтък в урината на бременната жена.

От десетилетия насам се знае, че витамин Д е важен за поддържането на здравето на нашите кости. През последните 10-15 години учените установиха, че той има много други разнообразни функции в нашия организъм, включително се откри, че витамин Д има отношение и към здравословното протичане на бременността.

В проучването са били изследвани 3703 кръвни проби взети в периода между 1959 и 1966 година от бременни жени в периода около 21 гестационна седмица. Повече от половината от жените са имали занижени нива на витамин Д в кръвта, а 717 от тях са развили умерена или тежка прееклампсия по време на бременността.

След обработване на получените данни учените са установили, че достатъчното количество витамин Д в организма на бременната се свързва с около 40% по-малък риск от развитие на тежка прееклампсия по време на бременността. Учените не са открили обаче връзка между нивата на витамин Д в кръвта и случаите на умерена прееклампсия.

Случаите на тежка прееклампсия са рядко срещани и е нужно да бъдат направени допънителни проучвания за доуточняване на връзката между нивата на витамин Д и това усложнение на бременността. Препоръчително е жените да изследват нивата на витамин Д в кръвта си и при занижени стойности да се консултират с лекаря, който следи бременността им.

Прочетете за:
Недостиг на витамин Д (хиповитаминоза Д)
Симптоми на дефицит на витамин Д