Начало / Бременност и раждане / Депресия по време на бременността

Депресия по време на бременността

май 29, 2013

Бременността като цяло е време на радост и приятни емоции за жената. Но при някои жени не е така. 14 до 23% от жените изпитват симптоми на депресия по време на бременността.

Депресията е нарушаване на настроението, което засяга всяка една от четири жени през някой период от живота им, затова не е толкова учудващо, че депресията може да се прояви и по време на бременността. Това състояние може лесно да бъде преодоляно с правилното лечение и нагласа от страна на жената.

Хормоналните промени, които настъпват по време на бременността могат да причинят чувство на напрежение и напрегнатост у жената. Много от жените преминават през най-различни емоции за кратък период от време и това е често срещано през бременността.

Много от случаите на депресия по време на бременността преминават без да бъдат диагностицирани. Това е така, защото много от жените объркват депресията именно с честите смени на емоции, които са характерни за бременността. Точно затова е важно жените да споделят всичко, което ги тревожи, за да може да бъде преценено тяхното състояние. Помнете, че вашето психическо здраве е също толкова важно, колкото и физическото.

Много проучвания сочат, че депресията по време на бременността увеличава риска от преждевременно раждане. Ако бъде оставена нелекувана депресията застрашава здравето както на майката, така и на плода. Ето и някои от симптомите, които са характерни за депресията:
– чувство на безнадежност;
– чести промени в настроението;
– проблеми с концентрацията;
– изолиране и нежелание за комуникация с останалите хора;
– главоболие;
– храносмилателни проблеми;
– загуба на интерес към дейности, които преди това са вълнували жената;
– често избухване в плач;
– трудности със съня;
– намаляване на апетита.

Често депресията по време на бременността може да бъде предизвикана от проблеми между жената и нейния партньор, предишна загуба на дете или усложнения по време на бременността.

Освен по време на бременността депресията често се проявява и след раждането. В този период жените са особено уязвими. Следродилната депресия обикновено започва през първите три месеца след раждането. Нейните симптоми са подобни на тези при депресията по време на бременността. Други симптоми характерни за следродилната депресия са:
– невъзможност на жената да се грижи за себе си и детето си;
– страх на жената да остава сама с бебето си;
– липса на интерес на жената към бебето;
– негативни чувства спрямо бебето.

Какво е лечението на депресията?
Важно е да говорите с вашия лекар за всичко, което ви притеснява. Помолете за помощ и вашите близки. Оставете грижите за подготовката за раждането на вашето дете като колички, легълца и ремонти на близките ви, а вие си почивайте. Това е важно както за вашето здраве, така и за здравето на растящото във вас бебе.

Много проучвания са доказали, че антидепресантите са безопасни за използване по време на бременността, но въпреки това трябва да се посъветвате с лекар, който да прецени дали при вас е нужно те да бъдат прилагани и кой би бил най-добрия избор.