Меню

Децата, които са родени чрез Цезарово сечение имат по-голям риск да страдат от затлъстяване, в сравнение с децата, родени по естествен път, показва голямо проучване, публикувано в сп. PLOS One.

Британски учени са анализирали данните от 15 отделни проучвания с над 38000 участника от 10 държави и са установили, че при хората, родени чрез секцио риска да имат наднормено тегло е 22 % по-висок.

Данните от проучването са показали, че на всеки 100 човека, родени по естествен път, 60 страдат от наднормено тегло или затлъстяване. Докато на всеки 100 човека, родените чрез секцио има 65 със затлъстяване.

Индексът на телесната маса (BMI) при хората, родени црез Цезарово сечение е с половин единица по-висок.

Според специалистите това увеличение на индекса на телесната маса става значително, когато се отнесе към цялото население.

Има две основни теории за това как вагиналното раждане може да предпазва от затлъстяване:

  • стресът при естественото раждане може да промени активността на гените на бебето;
  • при вагинално раждане бебето е изложено на чревни бактерии, които могат да повлияят теглото в бъдеще.

Проучването не доказва, че Цезаровото сечение е причина хората да са с наднормено тегло.

Необходимо е обаче лекарите да познават дълготрайните последици, за да могат да дават правилен съвет на жените, които обмислят раждане чрез секцио.

Предишни проучвания са показали, че раждането чрез секцио повишава риска и от други състояния, като например астма.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!