Начало / Бременност и раждане / Диабет по време на бременност – как да се справим?

Диабет по време на бременност – как да се справим?

фев. 6, 2014

Гестационният диабет е диабет, който се развива по време на бременността. Около 2 и 10 процента от жените страдат от гестационен диабет по време на бременността. При диабет има повишаване на нивата на кръвната захар над нормата. При бременните жени клетките могат да намалят афинитета си към глюкозата и това да доведе до нейното повишаване в кръвта.

Рисковете от усложнения на бременността са повишени при жените с гестационен диабет. Правилният контрол на кръвната захар понижава риска, както за майката така и за нейното бебе. Според експертите нивата на кръвната захар трябва да се изследват при всяка една бременна жена без значение от възраст и наличие на други рискови фактори. Тестовете обикновено се правят през първия и втория триместър на бременността. Ако бъдете диагностицирани с гестационен диабет има някои лесни за изпълнение стъпки, с които да контролирате вашето състояние и да се предпазите от усложнения:

Хранете се правилно

Всяка бременна трябва да се храни здравословно и да доставя на организма си нужните хранителни вещества. През втория и третия триместър на бременността нуждите от енергия се покачват с около 300 калории на ден. Бременните жени се нуждаят от прием на повече белтъци за нарастването на плода. Добре е менюто ви да съдържа повече пълнозърнести продукти, нискомаслени продукти и значително количество плодове и зеленчуци. Избягвайте продуктите с високо съдържание на въглехидрати и захар в тях.

Упражнявайте се редовно

Множество проучвания сочат, че редовните тренировки спомагат за по-доброто усвояване на глюкозата от организма на бременната жена. Дори 30 минути разходки пеша са достатъчни. Може да се посъветвате с вашия гинеколог какъв вид упражнения са подходящи за вашето състояние.

Поддържайте теглото си в здравословни граници

Наддаването на тегло през бременността е нещо нормално. За жените с гестационен диабет обаче е важно те да не покачват теглото си прекалено рязко и значително. Препоръчително е теглото по време на бременността да не се покачва с повече от 10-12 килограма. Ако страдате от гестационен диабет вашият лекуващ лекар ще иска да следите кръвната си захар всеки ден, тъй като редовния контрол снижава риска от усложнения, както за майката, така и за плода.

Приемайте редовно предписаните медикаменти

Ако не успявате да контролирате нивата на глюкозата с диетични промени може да се наложи да приемате медикаменти за тази цел. Около 15% от бременните жени се нуждаят от медикаментозно лечение, което обикновено започва с орални препарати и при влошаване на състоянието може да се премине към инжекционен инсулин.

Важно е да знаете е, че при използването на инжекционен инсулин като нежелана реакция може да се развие хипогликемия (ниска кръвна захар). Вие може да развиете хипогликемия и ако не се храните редовно и изпуснете хранене. Някои от симптомите на хипогликемия са:

  • объркване
  • световъртеж и главоболие
  • изпотяване
  • кратка загуба на съзнание.

Следете редовно кръвното си налягане

При жените с гестационен диабет има повишен риск от развитие на високо кръвно налягане по време на бременността, което от своя страна може да доведе до едно от сериозните усложнения на бременността – прееклампсия.

При прееклампсията има значително покачване на кръвното налягане съпроводено с отделяне на белтък в урината. Това състояние може да засегне здравето, както на майката, така и на плода и трябва да бъде правилно контролирано с помощта на лекар.

Прочетете за:
Диабет и бременност