Меню

Спазването на диета по време на бременност е безопасно както за майката, така и за бебето, показва ново проучване.

Учени от Лондон са анализирали резултатите от 44 предишни проучвания, обхващащи повече от 7000 жени.

Според тях спазването на здравословна диета понижава риска от усложнения по време на бременност.

В Европа и САЩ 20 до 40 % от бременните жените повишават теглото си над допустимите норми. Това крие риска от появата на усложнения като високо кръвно налягане, диабет, прееклампсия, преждевременно раждане.

Учените са проследили с колко килограма жените напълняват по време на бременност и дали имат усложнения. Те са проучили ефекта от спазването на диета, спортуването и от двете заедно.

Резултатите показват, че и при трите начина има понижаване на телесното тегло, но най-изразено е при спазването на диета – с близо 4 кг.

При жените, които са контролирали приема на калории се установява 33 % по-нисък риск от прееклампсия, 60 % по-нисък риск от гестационен диабет, 70 % по-нисък риск от високо кръвно налягане и 32 % по-нисък риск от преждевременно раждане.

Проучването, публикувано в British Medical Journal  показва, че спазването на диета по време на бременност е безопасно и няма негативен ефект върху бебето. Новородените са с нормално телесно тегло.

Авторите на проучването не съветват жените да отслабват по време на бременност, а да контролират повишаването на теглото си, което ще доведе до намаляване на редица усложнения.

Контролът на теглото е трудно, но проучването показва, че може да се постигне чрез ограничаване на дневните калории, балансирана диета, консумиране на повече пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и  варива.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!