Начало / Бременност и раждане / Диетата по време на бременност понижава риска от усложнения

Диетата по време на бременност понижава риска от усложнения

май 21, 2012

Спазването на диета по време на бременност е безопасно както за майката, така и за бебето, показва ново проучване.

Учени от Лондон са анализирали резултатите от 44 предишни проучвания, обхващащи повече от 7000 жени.

Според тях спазването на здравословна диета понижава риска от усложнения по време на бременност.

В Европа и САЩ 20 до 40 % от бременните жените повишават теглото си над допустимите норми. Това крие риска от появата на усложнения като високо кръвно налягане, диабет, прееклампсия, преждевременно раждане.

Учените са проследили с колко килограма жените напълняват по време на бременност и дали имат усложнения. Те са проучили ефекта от спазването на диета, спортуването и от двете заедно.

Резултатите показват, че и при трите начина има понижаване на телесното тегло, но най-изразено е при спазването на диета – с близо 4 кг.

При жените, които са контролирали приема на калории се установява 33 % по-нисък риск от прееклампсия, 60 % по-нисък риск от гестационен диабет, 70 % по-нисък риск от високо кръвно налягане и 32 % по-нисък риск от преждевременно раждане.

Проучването, публикувано в British Medical Journal  показва, че спазването на диета по време на бременност е безопасно и няма негативен ефект върху бебето. Новородените са с нормално телесно тегло.

Авторите на проучването не съветват жените да отслабват по време на бременност, а да контролират повишаването на теглото си, което ще доведе до намаляване на редица усложнения.

Контролът на теглото е трудно, но проучването показва, че може да се постигне чрез ограничаване на дневните калории, балансирана диета, консумиране на повече пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и  варива.