Меню

В женският организъм матката се образува от две малки тръби, наречени Мюлерови канали. С развитието на плода двата канала се сливат, за да оформят един по-голям кух орган – матката. В някои случаи обаче те не се сливат напълно и може да се оформи двурога матка.

Двурогата матка е най-често срещаната маточна аномалия при жените, която обикновено се диагностицира след настъпването на пубертета при момичето, при забременяване или търсене на причината за спонтанен аборт, защото протича без никакви оплаквания.

Точната причина за оформянето на такъв вид матка е все още неясен. Това, което се знае е, че състоянието се дължи на дефект в образуването на матката на жената още по време на вътреутробното развитие и оформянето на органите.

При двурога матка се касае за наличие на две маточни тела, които се обединяват в една маточна шийка. Всяка една от двете половини на матката е свързана с по една от двете маточни тръби. Двурогата матка има сърцевидна форма.

Някои от възможните симптоми при жени с двурога матка са:

  • изпитване на необичайно напрежение или болка по време на менструация
  • повишено количество на отделяната кръв при менструация.

Друрогата матка се свързва с повишен риск за успешното протичане на бременността. При жените с тази аномалия по-често се наблюдават:

Двурогата матка може да се диагностицира по време на профилактичен гинекологичен преглед. Ако вашият лекар смята, че при вас може да се касае за тази маточна аномалия той може да извърши някои допълнителни изследвания.

Ултразвуково изследване – с този тест с помощта на високочестотни вълни може да бъде получена информация за вида на матката.

Хистеросалпингография – при това изследване в маточната шийка се инжектира специален контраст, който се придвижва към матката и с помощта на рентген може да се получи изобразяване на матката и нейната форма.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!