Начало / Бременност и раждане / Ефекти на тютюнопушенето по време на бременността?

Ефекти на тютюнопушенето по време на бременността?

дек. 2, 2015

бременност

Ако притеснението за вашето здраве не е достатъчна причина да спрете цигарите по време на бременността, тогава се замислете за бебето което расте във вас и неговото здраве. Никотинът, въглеродния оксид и другите вредни вещества, които навлизат в организма ви по време на пушене преминават в кръвообращението и оттам в кръвта и на бебето.

Как влияе тютюнопушенето върху бебето?

Всяка една изпушена цигара повишава рисковете за вашата бременност. По време на пушене се намалява количеството на кислород в кръвта, което крие рискове както за здравето на майката, така и на плода. Недостатъчният приток на кислород към бебето по време на бременността може да има изключително неблагоприятно влияние върху неговото здраве и правилното му развитие. Като цяло пушенето по време на бременност удвоява рисковете от преждевременно раждане и раждането на бебе с поднормено тегло. Някои от ефектите на тютюнопушенето върху плода по време на бременността са:

  • Нарастване на тегло

Навикът да пушите по кутия цигари на ден ще затрудни наддаването на тегло на вашето бебе и то ще се роди с по-ниско от очакваното тегло. Цигарите като цяло затрудняват правилното нарастване на бебето на тегло, а раждането на дете с поднормено тегло може да има дълготраен негативен ефект върху неговото физическо развитие.

  • Бели дробове

Бебетата с поднормено тегло обикновено имат недостатъчно добре развито тяло. Техните бели дробове могат да не са готови да функционират и поради тази причина те могат да прекарат първите няколко дни в кувьоз. След като вече могат да дишат сами тези бебета могат да имат дихателни проблеми и занапред. Децата, чиито майки са пушели по време на бременността са по-склонни към развитие на астма и алергии.

  • Сърце

При бебетата, родени от майки, които са пушели през първия триместър на бременността по-често се наблюдават сърдечни дефекти. При тях рискът от такива дефекти е с 20 до 70% по-висок в сравнение с бебета, които не са били изложени на никотин.

  • Мозъчна функция

Тютюнопушенето по време на бременността може да има дълготрайни негативни ефекти върху развитието на мозъка на вашето бебе. При децата на майки пушачки по-често се наблюдават затруднения при учене, личностни проблеми и относително по-ниско IQ.

Как влияе пасивното пушене върху бременността?

При пасивното пушене хората са изложени на тютюнев дим без самите те да са тези, които пушат цигари. Димът, който пушачите издишат при пушене е също толкова вреден, колкото самите цигари, защото съдържа въглероден оксид, никотин и други вредни субстанции. Ако редовно сте изложена на тютюнев дим при вас рискът за преждевременно раждане и раждане на дете с поднормено тегло ще е по-висок.