Начало / Бременност и раждане / Емоционално здраве на жената по време на бременността

Емоционално здраве на жената по време на бременността

апр. 9, 2014

Бременността е един нов етап от живота на жената и обикновено се смята за много щастливо събитие. Заедно с хормоналните и физическите промени, които настъпват в организма на бременната, тя преминава и през много и различни емоционални състояния. Учените са изчислили, че всеки 8 от 10 жени по време на бременността изпитват сериозни емоционални промени.

Какво може да повлияе на емоционалното състояние на жената по време на бременността?

Не всички бременности са планирани и не всяко семейство е подготвено за ново попълнение. Дори и бебето да е планирано, отглеждането на дете е свързано с много средства. Хормоналните промени, които настъпват в организма на бременната, заедно с притеснението за финансовото състояние на семейството могат да окажат негативно влияние върху емоционалното състояние на жената.

Някои жени още преди забременяването са под силен емоционален стрес поради проблеми във връзката с партньора или скорошни тежки моменти, като загуба на любим човек например.

Защо е важно емоционалното състояние на жената по време на бременността?

Известно е, че плодът може да реагира на звук или вибрация още в ранните етапи от своето развитие. Основните стимуланти на матката са хормоните. Жените трябва да са наясно с този факт особено когато са подложени на хроничен стрес. Основният хормон, който се отделя при стресови ситуации е кортизол, за който се знае, че може да повлияе негативно върху здравето на бременната.Според учените честото отделяне на кортизол в организма на бременната жена може да окаже негативно влияние върху развитието на бебето, което да стане по-податливо към развитие на хронични заболявания.

Жените, които са напрегнати или депресирани през по-голямата част от бременността са по-рискови за раждане на деца с проблеми със съня, които са налице още преди навършване на 18 месеца.

Как да поддържате емоционалното си здраве по време на бременността?

Невъзможно е напълно да владеете емоциите си по време на бременността, поради сериозните хормонални промени, които настъпват във вашия организъм. Но с някои лесни техники може да се опитвате да поддържате емоционалното си здраве и да се предпазвате от изпадане в крайни състояния.

Ето и някои от съветите на експертите:

  • Подгответе се за момента на раждането и не оставяйте всичко за последния момент.
  • Информирайте своевременно вашия лекуващ лекар ако сте имали депресивни епизоди в миналото, за да изработите план как да не изпадате в това състояние отново.
  • Упражнявайте се редовно. При тренировките се отделят ендорфини, за които се знае, че подобряват настроениет. Препоръчително е да се консултирате с лекар кои са подходящите за вашето състояние упражнения.
  • Срещайте се често с най-близките си приятели. Тези срещи ще ви зареждат с положителни емоции.
  • Хранете се правилно по време на бременността. Не прекалявайте с мазните и сладки храни.
  • Водете си дневник, в който да записвате как се чувствате и какво е предизвикало това ваше състояние. По такъв начин няма да таите негативните мисли в себе си.
  • Фокусирайте се върху нещата, които ви карат да се чувствате щастливи. Не се притеснявайте за малките и незначителни неща. Сега, когато знаете, че вашите емоции могат да повлияят на здравето на растящото във вас бебе се опитайте да ги контролирате.