Начало / Бременност и раждане / Факти относно секса по време на бременност

Факти относно секса по време на бременност

мар. 21, 2013

Някои двойки стават особено близки и интимни през периода на бременност, докато други напълно се въздържат от полови контакти през всичките девет месеца. В повечето случаи не се налага двойките да променят коренно сексуалните си навици докато жената е бременна, стига да няма някакви медицински показания за това. Повечето двойки се притесняват да споделят своите страхове с лекаря, затова е важно той активно да комуникира с тях и да им разяснява всичко относно бременността и промените, до които тя би довела в отношенията на партньорите.

Ето и някои интересни факти относно секса по време на бременност.

Сексът през периода на бременността е напълно безвреден, когато се практикува правилно. При една нормална бременност половите контакти между партньорите не водят до никакви усложнения. Сексът трябва да се избягва ако при жената има някакви усложнения, като нисколежаща плацента – плацента превиа или има данни за предишни спонтанни аборти. Лекарите съветват и въздържание от секс ако при жената се наблюдава някакво вагинално кървене.

Ако партньорът страда от генитален херпес или някакви други сексуално предавани заболявания двойката трябва да се въздържа от сексуални контакти, за да може бременната жена да се предпази от инфекции. Добре е дори и по време на бременност партньорите да използват кондоми при полов контакт, за да може жената да се предпази от полово-предавани инфекции.

Сексът не причинява вреда на фетуса. Амниотичната торбичка, в която се намира плода и силните мускули на матката предпазват вашето бебе по време на секс и няма риск то бъде наранено. Освен това на входа на матката се намира една мукусна запушалка, която не позволява на инфекциите да се разпространяват.

С напредването на вашата бременност може да се наложи да спрете практикуването на някои сексуални позиции, които в този етап на бременността водят до дискомфорт на бременната. Затова комуникацията между партньорите е особено важна и жената трябва да намери тази позиция, която за нея е най-удобна.

Поради сериозните хормонални промени, които настъпват в организма на бременната и нейното желание за секс може да се променя през различните периоди на бременността. Важно е партньорите да са особено търпеливи и да подкрепят бременната. В някои случаи жените могат да имат много голямо желание за секс, докато в други моменти жената може да се чувства прекалено изморена за интимна близост.

Орагзмът не води до преждевременно раждане. Много жени се притесняват, че контракциите на коремните мускули, които се наблюдават по време на оргазъм могат да причинят преждевременно раждане, но това не е така. При една нормална бременност оргазмът не би довел до някакви неприятни последици. Контракциите, които усещате по време на оргазъм се различават напълно от тези, които съпътстват раждането. Въпреки това е добре всяка бременна да се консултира със своя гинеколог, който да прецени дали при нея няма някакви рискови фактори, които да попречат на половите контакти по време на бременността.

Последни публикации