Начало / Бременност и раждане / Фактори, които увеличават риска от спонтанен аборт

Фактори, които увеличават риска от спонтанен аборт

юни 12, 2013

Периодът на бременността е много деликатно време, през което жената трябва да бъде особено внимателна, да не се претоварва, за да не навреди както на себе си, така и на растящия в нея организъм. За спонтанен аборт се смята загубата на плод до двадесетата седмица на бременността, когато той не би бил способен да живее извън матката. Повече от 80% от спонтанните аборти настъпват в първите 3 месеца на бременността. Много по-рядко настъпват след 20та седмица на бременността.

Кои са рисковите фактори, които увеличават опасността от спонтанен аборт?

Възраст на майката
Възрастта играе много голяма роля, когато става въпрос за спонтанните аборти. При жени над 35 годишна възраст рискът е много по-голям, отколкото при по-младите жени. При жена на 35 години рискът от спонтанен аборт е около 20%, докато при жена на 40 година рискът вече се покачва на 40%. Възрастта на партньора също е от значение. Проучвания са установили, че ако партньорът на жената е на възраст над 35 години рискът от спонтанен аборт също нараства.

Хронични заболявания на майката
Има някои хронични заболявания, които увеличават шанса за настъпване на спонтанен аборт. Такива са артериалната хипертония и захарния диабет или лупус. Добрата новина е, че тези заболявания са лечими и с добра терапия и проследяване от лекар, те не биха довели до усложнение на бременността.

Предишни спонтанни аборти
Ако една жена е имала предишни спонтанни аборти, риска за повторен спонтанен аборт се увеличава. Рискът се изчислява на приблизително 28%.

Тютюнопушене
Пушенето увеличава шанса за спонтанен аборт с около 30-50%. Затова ако имате желание да забременявате или вече сте бременна е най-добре да спрете цигарите. Освен това спирането на цигарите ще подобри дишането ви и капацитета на белия дроб, а това е особено важно с нарастването на матката, която в последните месеци притиска диафрагмата и белите дробове.

Кофеин
Смята се, че ако пиете повече от 4 чаши кафе на ден увеличавате значително риска за спонтанен аборт, но все още няма убедителни данни, които да са доказали тази хипотеза. Все пак по време на бременността е добре да не прекалявате с кофеиновите напитки и да ограничите тяхното количество.

Алкохол
За употребата на алкохол по време на бременност също се смята, че увеличава риска от спонтанен аборт. Освен това алкохола уврежда растящото във вас бебе и затова е добре да прекратите неговата употреба през следващите 9 месеца.

Експозиция на токсини и химикали
Жените, които са бременни не трябва да се излагат на въздействието на токсини и химикали. За някои от тези субстанции е открито, че са вредни за плода и могат да увеличат риска от спонтанен аборт и раждане на мъртъв плод. Ако работата ви е свързана с експозиция на химикали и токсини е най-добре да не я посещавате по време на бременността.

Прочетете за:
Спонтанен аборт