Начало / Бременност и раждане / Защо е важна фолиевата киселина по време на бременността?

Защо е важна фолиевата киселина по време на бременността?

сеп. 18, 2013

фолиева киселина

Бременността е важен период от живота на жената, през който тя трябва да се грижи добре за здравето си, за да роди едно здраво бебе. Един от най-важните витамини, които трябва да приема бременната още преди зачеване и по време на деветте месеца бременност е фолиевата киселина, позната още и като витамин Б9.

Един от основните протективни ефекти на фолиевата киселина е, че предпазва плода от развитието на дефекти на невралната тръба. Към тези дефекти спадат някои дефекти на гръбначния мозък – спина бифида и на главния мозък – аненцефалия. Дефектите на невралната тръба обикновено настъпват в много ранните етапи на бременността, когато жената най-вероятно все още дори не знае, че е бременна.

Експертите препоръчват жените, които искат да забременеят да започнат приема на фолиева киселина, около месец преди започване на опити за зачеване и в първите три месеца след забременяването. Така ще намалят риска от дефекти на невралната тръба с 50 до 70%.

Вашето тяло се нуждае от фолиева киселина, за да изгражда червените кръвни клетки – еритроцити. По този начин тя е важна за предпазване от анемия. Витамин Б9 е важен още за продукцията и правилното функциониране на нашата ДНК. Поради тази причина фолиевата киселина е нужна за бързото изграждане на плацентата и за нарастването на вашето бебе.

От какви количества фолиева киселина се нуждае бременната жена?

Експертите съветват да приемате около 400 микрограма фолиева киселина дневно, ако искате да предпазите детето си от дефекти на невралната тръба. Приемът на фолиева киселина трябва да започне месец преди зачеването. Тъй като голяма част от бременностите са непланирани в някои държави експертите съветват жените в репродуктивна възраст да приемат по 400 микрограма фолиева киселина ежедневно.

Не приемайте повече от 1000 микрограма фолиева киселина, освен ако това не е препоръчано от лекар. Това е особено важно при жените вегетарианци. При вегетарианците е характерен дефицитът на витамин Б12. При увеличен прием на фолиева киселина този дефицит трудно би могъл да се диагностицира и това да доведе до известни усложнения.

Кои жени се нуждаят от допълнителни количества фолиева киселина?

Жените с наднормено тегло са по-склонни да раждат деца с дефекти на невралната тръба, макар че причината за това все още не е ясна. Ако сте с наднормено тегло е добре да се консултирате с вашия лекуващ лекар, който може да ви посъветва да приемате повече от 400 микрограма фолиева киселина дневно.

Жените, при които при предишна бременност у плода се е развил дефект на невралната тръба трябва задължително да се консултират със специалист преди да решат отново да заченат. Рискът за повторно раждане на дете с дефект на невралната тръба е от 2 до 5%.

Как да си набавим фолиева киселина?

Колкото и странно да звучи тялото усвоява фолиевата киселина от хранителните добавки по-лесно отколкото от естествените източници. Някои от храните, в които се съдържа фолиева киселина са: зеле, аспержи, спанак, цитрусови плодове, ряпа. Количеството на фолиева киселина в тези продукти обаче в повечето случаи не е достатъчно и често се налага прием на хранителни добавки, в които се съдържа нужното количество от този толкова важен витамин.

Прочетете за:
Дефицит на фолиева киселина – причини, признаци