Начало / Бременност и раждане / Гестационният диабет повишава риска от аутизъм

Гестационният диабет повишава риска от аутизъм

апр. 15, 2015

бременност

Децата имат по-висок риск от развитие на аутизъм ако техните майки развият гестационен диабет през първите 26 седмици от бременността, показва ново проучване, публикувано в Journal of the American Medical Association.

Гестационният диабет обикновено се изявява в средата на бременността при жени, които не са имали диабет преди да забременеят. В повечето случаи състоянието се овладява чрез диета и упражнения, като скоро след раждането изчезва.

Американски учени са провели проучване сред 322000 деца, родени в южна Калифорния. Близо 3400 от децата са развили аутизъм в ранното си детство.

Резултатите от проучването са показали, че децата, чиито майки са развили гестационен диабет през първите два триместъра на бременността са имали 42 % по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с аутизъм, в сравнение с децата, чиито майки не са страдали от диабет.

Захарният диабет тип 2 също се свързва с повишен риск от аутизъм. Бременните жени, които страдат от диабет тип 2 обаче знаят за своето състояние и го контролират.

За разлика от тях жените, които развиват гестационен диабет в началото на бременността може да имат високи стойности на кръвната захар и да не знаят за това. Възможно е повишената кръвна захар да има дълготрайни ефекти върху развитието на органите на плода. Първите месеци на бременността са особено важни за развитието на мозъка на детето.

Синдромът на поликистозните яйчници, високото кръвно налягане, високия холестерол и възраст над 40 г на бременната жена са все рискови фактори за гестационен диабет.

Това проучване показва само наличието на връзка между гестационния диабет и аутизма, но специалистите съветват бременните жени да изследват редовно кръвната си захар, за да са сигурни, че е в нормални граници.

Доброто здраве на бременната жена може да намали риска от редица здравословни проблеми при децата.

Прочетете за:
Гестационен диабет