Меню

Ново проучване, публикувано в списанието на Американската кардиологична асоциация показва, че диабета, който възниква по време на бременност (гестационен диабет) може да повиши риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания по-късно през живота.

Американски учени посочват, че жените, които имат гестационен диабет имат по-висок риск от развитие на атеросклероза, която може да стане причина за инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания.

Жените, които имат диабет по време на бременността обикновено са в състояние да контролират нивата на кръвната си захар и това да не се отрази върху здравето на бебето, но е много вероятно те да развият диабет 5-10 години след раждането.

Фактори, които повишават риска от появата на гестационен диабет са: наличие на роднини, болни от диабет, спонтанен аборт, възраст над 25 години преди забременяване, наднормено тегло.

В проучването са участвали 898 жени на възраст от 18 до 30 години, които са родили 1572 деца през 20 годишния период на проследяване. През този период жените са били тествани за диабет и други метаболистни заболявания. Средно 12 години след раждането е била измервана чрез ехография и  дебелената на стената на каротидните артерии при всяка жена.

Учените са установили, че 13 % от жените са развили гестационен диабет. При тези жени стените на каротидните артерии са били с 0.023 mm по-дебели, отколкото при жените, които не са имали гестационен диабет.

Резултатите от това проучване показват, че гестационният диабет може да повлияе ранното развитие на атеросклероза и да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания.

Ето защо специалистите препоръчват жените, които са имали диабет по време на бременността редовно да измерват кръвното си налягане, да следят нивата на кръвната захар и холестерола, да поддържат нормално телесно тегло.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!