Начало / Бременност и раждане / Гестационният диабет може да повлияе теглото на момичетата

Гестационният диабет може да повлияе теглото на момичетата

окт. 27, 2014

Момичетата имат по-голяма вероятност да страдат от затлъстяване ако техните майки са развили гестационен диабет по време на бременността, показва ново проучване.

Гестационният диабет е вид диабет, който се развива най-често през втория или третия триместър на бременността и обикновено изчезва след раждането.

Американски учени са провели проучване сред повече от 400 момичета в Калифорния през периода 2005 – 2011 година. Те са проследили годишните прегледи на момичетата за измерване на техния ръст, тегло, талия. При старта на проучването всички момичета са били на възраст между 5 и 8 години.

Учените са разгледали също здравните досиета на майките на момичетата. Те са открили, че 27 майки са имали гестационен диабет.

Резултатите от проучването са показали, че момичетата, чиито майки са развили гестационен диабет са имали 3.5 пъти по-голяма вероятност да бъдат с наднормено тегло през детството си, в сравнение с момичетата, чиито майки не са страдали от диабет по време на бременността.

Проучването е показало още, че момичетата са имали 5.5 пъти по-голяма вероятност да бъдат с наднормено тегло ако техните майки освен, че са имали гестационен диабет са били и с наднормено тегло преди да забременеят. Според учените при тези момичета по-често се е наблюдавало коремно затлъстяване.

Тази асоциация между гестационния диабет и теглото на момичетата е била установена, независимо от другите фактори, които повишават риска от затлъстяване при децата, като например, раса, стадий на пубертета, родители с наднормено тегло.

Според авторите на проучването жените трябва да водят здравословен начин на живот и да контролират теглото си преди да забременеят, а също и по време на бременността, тъй като това може да намали риска децата им да страдат от затлъстяване.

Проучването е публикувано в сп. Diabetes Care.

Прочетете за:
Диабет и бременност