Начало / Бременност и раждане / HELLP синдром – тежко усложнение на бременността

HELLP синдром – тежко усложнение на бременността

апр. 16, 2019

HELLP синдром

Хелп синдромът е животозастрашаващо усложнение на бременността, което представлява форма на тежка прееклампсия. Прееклампсията е състояние, което възниква след 20-та гестационна седмица на бременността. Характеризира се с хипертония (кръвното налягане значително се повишава, особено диастолното), протеинурия (белтък в урината) и поява на отоци, но те не са задължителни.

HELLP синдромът се проявява с триадата:

  • хемолиза – разрушаване на еритроцитите
  • повишена активност на чернодробните ензими – АлАт, АсАТ, LDH
  • тромбоцитопения – тромбоцитите са понижени под 100.109 / l.

Какви са причините за HELLP синдром?

Причината за развитие на Хелп синдром за сега е неизвестна. Той се появява на фона на предшестваща прееклампсия. Дължи се на възникването на генерализиран съдов спазъм. В съдовете настъпва разрушаване на еритроцитите и тромбоцитите. В черния дроб се формират огнища на некроза.

Какви са симптомите при HELLP синдром?

Бременните жени, които развиват HELLP синдром най-често се оплакват от поява на болка в дясното подребрие, съчетана с гадене, повръщане, главоболие, замъглено зрение. Може да се появи субиктер – бледо жълтеникаво оцветяване на кожата. Често се откриват отоци по лицето и краката. Повишени са стойностите на диастолното артериално налягане.

От лабораторните изследвания се установяват многократно повишени стойности на трансаминазите, тромбоцитопения, понижаване на хемоглобина и хематокрита.

Изследването на урината показва наличие на белтък в урината (протеинурия), като може да има и микро- или макроскопска хематурия.

Тежестта на HELLP синдрома се определя в зависимост от стойностите на тромбоцитите в кръвта и чернодробните ензими. Различават се:

  • Клас 1 – има тежка тромбоцитопения под 50.109 / l, чернодробните ензими са многократно повишени, има тежка хемолиза.
  • Клас 2 – има умерена тромбоцитопения от 50 до 100.109 / l, леко повишени чернодробни ензими.
  • Клас 3 – има лека тромбоцитопения над 100.109 / l, чернодробните ензими са незначително повишени или са в норма.

В около 10 % от случаите HELLP синдромът може да се усложни с еклампсия. Други тежки усложнения са: отлепване на плацентата, руптура на черния дроб, кръвоизливи, гърчове, дихателна недостатъчност, бъбречна недостатъчност.

Как се поставя диагнозата HELLP синдром?

Диагнозата на Херп синдрома се основава главно на лабораторните изследвания – кръвна картина, чернодробни проби, фактори на кръвосъсирването, електролити.

HELLP синдромът трябва да се разграничи от остра мастна атрофия на черния дроб, остър апендицит, заболявания на жлъчния мехур и др.

Какво е лечението при HELLP синдром?

Единственото ефективно лечение на HELLP синдрома е предизвикване на раждане. В около 80 % от случаите се извършва Цезарово сечение. Рядко бременността може да завърши по нормален път, като трябва да се скъси максимално периодът на изгонване, за да се намали опасността от руптура на черния дроб при повишено интраабдоминално налягане.

Ако плодът не е зрял и се касае за по-лека форма на Хелп синдром, може да се изчака известно време, но при строго наблюдение.

Консервативното лечение включва кръвопреливане, кортикостероиди, антихипертензивни медикаменти, магнезиев сулфат за предпазване от гърчове.

Най-голяма опасност за здравето на майката има около 72-рия час след раждането. Необходимо е стриктно проследяване на лабораторните показатели до изписването, което не трябва да е по-рано от 10-ия ден след раждането.

Прочетете за:
Прееклампсия
Еклампсия