Начало / Бременност и раждане / Хемороиди по време на бременността

Хемороиди по време на бременността

ное. 6, 2014

Хемороидите представляват подуване на вените в ректалната област. Техните размери могат да варират от големината на грахово зърно до хемороиди с размери на гроздово зърно. Често те са съпроводени с известен дискомфорт при стоене седнал и сърбеж в областта на ректума. В някои случаи дори може да се наблюдава кървене при ходене по голяма нужда.

Бременността прави жените по-податливи към развитие на хемороиди и разширени вени. Нарастващата матка увеличава напрежението върху вените в областта на таза. Това води до затрудняване на връщането на кръвта от долните части на тялото и вените в тази част се разширяват.

Запекът, който е често срещано оплакване на бременните също може да влоши хемороидите. Това е така защото напъването, което е характерно при запек може да доведе до хемороиди.

Как да се предпазите от хемороиди по време на бременността?

Тъй като хемороидите се дължат на повишено налягане в областта на таза ключът към предпазване от тях е именно намаляването на това напрежение. Всъщност в повечето случаи след преминаването на бременността хемороидите и техните симптоми изчезват.

Ето и някои съвети как да намалите риска от получаване на хемороиди:

  • Избягвайте запека

Това може да бъде избегнато като приемате повече храни богати на фибри, поне 25 грама дневно. Освен това трябва да пиете достатъчно вода. Тези две стъпки могат да ви осигурят редовно ходене до тоалетната. Само внимавайте с увеличаването на консумацията на фибри. Това трябва да става постепенно, защото иначе сте застрашени от развитие на диария.

  • Упражнявайте се редовно

Освен, че спомага за здравето на целия ви организъм редовните упражнения помагат и за доброто храносмилане. Тренировките помагат и за по-лекото протича на раждането. Ходенето пеша 30 минути дневно е едно добро начало за жените, които не са спортували редовно преди.

  • Сменете позата за сън

Спането по гръб увеличава напрежението върху тазовата област. Специалистите препоръчват да спите обърнати наляво. Всъщност излежаването няколко пъти дневно по този начин допринася за освобождаване на напрежението, което се оказва върху ректалните вени.

  • Балансирайте дейностите си

Опитайте се да не се заседявате или да стоите прави прекалено дълго време, защото и в двата случая се стига до повишаване на напрежението в тазовата област. Ако ви се налага да стоите за по-дълго време седнали се опитвайте да правите малки почивки като се разхождате из офиса.

  • Поддържайте добра лична хигиена

Използвайте мека тоалетна хартия и хладка вода, за да се измиете след ходене до тоалетна. Не търкайте прекалено силно, за да не нараните кожата. Освен това 15 минутна баня с топла вода ще ви помогне не само да поддържате добра хигиена, но и ще намали дискомфорта при хемороиди.

Прочетете за:
Видове хемороиди
Кои храни да избягване ако страдате от хемороиди